BJEGUNAC Finansijski uništio desetine građane

Kamatarenjem žrtvama oteo milione eura, pa poginuo u udesu u BiH

Jutarnji.hr
15.03.2018 10:26
Miro Čalušić (40), vlasnik lanca mjenjačnica, koji se od prošle godine nalazi na potjernici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, preminuo je u srijedu na putu prema Domu zdravlja Tomislavgrad. 

Naime, Čalušić, koji je nepravomoćno zbog kamatarenja osuđen na zagrebačkom sudu na šest godina i tri mjeseca zatvora, izdahnuo je u autu naočigled svojih roditelja. A dok je za njim tragalo hrvatsko pravosuđe, bjegunac s potjernice boravio je u Pasiču, u općini Tomislavgrad, piše Jutarnji.hr.

Čalušićevoj smrti prethodila je dan ranije saobraćajna nesreća. U utorak oko 18.20 sati, Čalušić je učestvovao u nesreći na prijevoju Privala, na magistralnom putu od Tomislavgrada prema Livnu.

Po navedenoj dionici vozio je Golf kada se iznenada okrznuo s teretnjakom koji je vozio M. B. (32). Niko od dvojice vozača nije povrijeđen, a na vozilima je pričinjena tek manja materijalna šteta. Nakon tog udesa, Čalušić je otišao kući, gdje mu je nekoliko sati kasnije pozlilo pa su ga njegovi roditelji stavili u auto i krenuli voziti prema Domu zdravlja.

No, dolaskom do doktora, bilo je prekasno jer više nije davao znakove života. Ne bi li se utvrdile okolnosti koje su dovele do tragičnog kraja, naložena je obdukcija, a prema prvim informacijama, nije imao nikakve vidljive povrede.

Vijest o Čalušićevoj smrti sigurno neće biti nikakva utjeha desecima hrvatskih građana kojima je davao lihvarske kredite i koje je na različite načine oštetio za gotovo 28 miliona kuna. Zbog tih peripetija, Čalušić je prošlo ljeto proglašen krivim da je oštetio 20 građana kojima je, zaračunavajući nesrazmjerno visoku kamatu, uzeo gotovo 30 miliona kuna u novcu i nekretninama.

S lihvarskim kreditima Čalušić je startao prije desetak godina, a korisnici tih kredita su doživjeli finansijski krah. Tokom suđenja, oštećeni su tvrdili da nisu dobili iznos zajma koji im je bio naveden u ugovoru, a kao osiguranje povrata sredstava upisivao se na njihove višestruko vrednije nekretnine. Prema vlastitim svjedočenjima, neki od oštećenih su od njega posuđivali novac zbog malih prihoda pa su tako krpali rupe u kućnom budžetu, dok su neki uzimali zajam ne bi li svojoj djeci osigurali školovanje. U aprilu 2013. zapaljen mu je automobil u zagrebačkoj Dubravi.

NA VRH