POPLAVE

Velike poplave u Lici: Stanovnicima isključena struja, ugroženo 600 ljudi

Index.hr

17.3.2018

Na području Kosinjske doline zbog poplave je ugroženo oko 600 ljudi. Kako javlja HRT, vrhunac vodnog vala se tek očekuje tokom vikenda, a stanovnicima je isključena struja. Voda je već prodrla u desetak kuća.

Stanovnici se boje da boje da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010. godine kada je na tom području poplavljeno čak 150 kuća, a posebno su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac.

- Vlasti se pravdaju da je to zaštita većih gradova, i da je trenutno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno praznih objekata - rekao je za HRT načelnik štaba Civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurte

HGSS Stanica Gospić prekjučer je napravila izviđanje poplavljenog Kosinja. Pogledajte snimke iz zraka.

Zbog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme širom kontinentalne Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti. Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku.

Po potrebi će se angažirati i ostale stanice HGSS-a sa svim raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, saopćili su iz HGSS-a.

Iz HGSS-a ocjenjuju kako im je najteže na području HGSS Stanice Novska. Već četvrti dan spasioci dežuraju 24 sata dnevno, interveniraju po pozivima građana te djeluju kao poptora i produžena ruka ostalih službi u situcijama kada se do potrebitih ne može pristupiti cestom.

Čamcima se probija do porodica koje su odsječene u selima prema Dvoru.

U Hrvatskoj Kostajnici raspoređena su dva tima s dva plovila i dva terenska vozila dok je u Jasenovcu jedan interventni tim s plovilom i vozilom. Iako je na karlovačkom području stanje je pod kontrolom, i Stanica Karlovac je u stanju pripravnosti. Na području Stanice Gospić izlila se rijeka Lika u Kosinju ali za sada nije bilo potrebe za intervencijom, saopćili su iz HGSS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.