POPLAVE

Plenković stigao u Jasenovac: Nasipi podignuti do 950 centimetara

Net

19.3.2018

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković stigao je u Jasenovac. Vodostaj u Jasenovcu, prema mjerenju u 13 sati, ponovo je porastao i sada iznosi 920 centimetara.

Nasipi su podignuti do 950 centimetara, a kako prenosi portal 24sata, trenutni vodostaj Save u Jasenovcu iznosi 920 centimetara s tendencijom daljnjeg porasta. 

Index javlja da se nekoliko stotina metara nizvodno od Jasenovca Sava probija kroz nasip, odnosno voda se počela probijati na mjestu gdje se spajaju cesta i nasip, prenosi Net. 

Zbog napukle ceste volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja grade membranu kako ne bi došlo do pucanja nasipa. HGSS je objavio i video svojih timova raspoređenih oko Novske koji prevoze vreće s pijeskom za utvrđivanje nasipa.

Premijer Plenković, te ministri Krstičević i Ćorić, učestvovali su na sastanku Kriznog štaba u Jasenovcu.

- Imamo i snage i sposobnosti, no važno je predvidjeti, na osnovu analiza, pravovremene reakcije - kazali su nakon sastanka premijer i ministar odbrane. 

Ministar Ćorić je kazao da će Hrvatske vode usmjeriti sve resurse prema ovom području, ali da se prate sva ugrožena područja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.