KARLOVAC

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv osoba koje su Bosanca držale u ropstvu

Imanje u Draganiću kod Karlovca na kojem je Rasim zlostavljan

24sata

22.3.2018

Protiv osmero hrvatskih državljana, starosti od 23 do 60 godina, Općinsko državno tužilaštvo u Karlovcu je po završetku istrage pred Općinskim sudom u Karlovcu podignulo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom.

Podsjetimo, radi se događaju koji je lani zgrozio javnost, u kojem su osumnjičenici na svom imanju u Draganiću tokom godinu i po držali muškarca kao roba. On je prošle godine u oktobru uspio pobjeći s imanja, nakon čega je zbog vrlo teškog zdravstvenog stanja odmah završio u karlovačkoj bolnici na liječenju.

Potraga za poslom

Riječ je o Rasimu Ćufuroviću koji je došao u mjesto u potrazi za poslom. Prvo je radio poljoprivredne poslove u zamjenu za hranu. Bio je zapušten i navodno niko osim jedne porodice i Draganića nije kontaktirao s njim. U tih godinu i po odlazio je od njih, no uvijek se vraćao jer nije imao gdje otići. S obzirom na njegove povrede, sve vrijeme su ga maltretirali i zlostavljali. Istražitelji su, kad su saznali za zlostavljanja, okupirali kuću porodice. Nakon ispitivanja u državnom tužilaštvu i sudu, sudija istrage pustio ih je na slobodu. Zabranio im je da mu prilaze na manje od 50 metara, kao i svaki kontakt s njim. 

Kako navodi Općinsko državno tužilaštvo, okrivljenici se terete da su od aprila 2016. do 9. oktobra 2017. na porodičnom imanju u Karlovcu, zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri eksploatacije i lišenja osobne slobode, suprotno odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda zatražili od oštećenika da obavlja fizičke poslove za njih, poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva, te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.

- Kad je oštećenik pristao na to i počeo živjeti na njihovu imanju, okrivljenike se tereti da su ga upotrebom fizičke sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjujući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima za život, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora koju su zaključavali. Pri opisanom postupanju, tereti ih se, učestalo su ga udarali po glavi i tijelu, od čega je oštećenik tokom vremena zadobio brojne tjelesne povrede poput prijeloma desne podlaktice, prijeloma donje čeljusti, prijeloma sedmog rebra desno, prijeloma desetog rebra lijevo, kao i tjelesne povrede u vidu opeklina na prsnom dijelu leđa, a istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložnom oštećivanju njegove odjeće, šišanju i bojenju kose bez njegova pristanka. Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte, te postupajući s njim kao sa svojim vlasništvom - izvijestilo je Općinsko državno tužilaštvo.

Teško djetinjstvo

Inače, Rasim je imao jako teško djetinjstvo, što je snažno utjecalo na njegov životni put. Njegovi roditelji živjeli su u Velikoj Kladuši. Tu im se rodilo dvoje djece. Godine 1974. preselili su se u Cetingrad, gdje im se rodilo još sedmero djece. Nakon svađe majke i oca, najstarija kćer odlazi iz porodice, te ju je usvojila porodica iz Velike Kladuše. Problemi u porodici i dalje su rasli pa je reagirao Centar za socijalnu skrb iz Karlovca. Roditeljima su oduzeta sva djeca te privremeno smještena u Karlovac. 

Kasnije su jednog po jednog udomljavali u druge porodice. Sestra Međida dobila je novo ime, Maja Paola, a za njenu sudbinu javnost je saznala kad se prijavila u televizijski šou “Big Brother”, piše 24sata.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.