SAMIT

Hrvatska pred osjetljivom odlukom, idu mjere protiv Rusije

Jutarnji list

23.3.2018

Čelnici država članica Evropske unije prilično oštro osudili su Rusiju, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj. Neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovarati o tome kako će se postaviti, izjavio je u petak rano ujutro hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je učestvovao na samitu EU.

Na početku obraćanja novinarima, kratko je izvijestio o temama o kojima je bilo riječi na samitu, koji se nastavio jutros u 9 sati.

- Završen je prvi dan sastanka Evropskog vijeća, glavne teme koje smo raspravili odnosile su se na oporezivanje u digitalnom društvu i digitalnoj ekonomiji. Razmatrali smo prijedloge nastale u Evropskoj komisiji i OECD-u. Brojne države članice žele izbjegavanje porezne evazije na brojne usluge koje daju velike kompanije, a države ostaju bez prihoda - rekao je Plenković.

- Tokom večere razgovarali smo o dvije bitne teme. Jedna je u vezi s ovim napadom u Velikoj Britaniji, u Salisburiju, gdje je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) dala podrobne informacije o kakvom je napadu riječ, kakvo je hemijsko oružje korišteno, da postoji vrlo visoka vjerojatnost da je taj napad, prema mišljenju njenih službi i svih dostupnih informacija, organiziran od strane Ruske Federacije. Tu su sve članice pokazale solidarnost, usvojeni su dosta čvrsti zaključci, očekuje se da se povuku određeni diplomatski potezi, koje su već neke države članice najavile - rekao je Plenković, govoreći o slučaju trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, koji su i dalje u kritičnom stanju u engleskoj bolnici, a navodno su otrovani nervnim agensom 'novičokom', za koji se tvrdi da je proizveden za vojne potrebe još u doba SSSR-a.

- Raspravljen je i predstojeći sastanak na vrhu s Turskom, koji će se održati u Varni, s obzirom na bitne odnose kada je riječ o izbjeglicama i migrantima. Finansijski aranžmani s Turskom su važni za istočnoevropsku i balkansku rutu. O tome je bugarski premijer Bojko Borisov najviše govorio. Tereza Mej dala je rezime o stanju postupka izlaska Velike Britanije iz EU, a sutra ćemo tu temu imati i među 27 članica - dodao je Plenković.

Novinari su hrvatskog premijera pitali na kakve diplomatske poteze je mislio kada je spominjao slučaj trovanja Sergeja Skripalja.

- Uglavnom se u nekoliko članica EU razmišlja da ili uskrate gostoprimstvo jednom broju akreditiranih predstavnika Ruske Federacije u njihovim zemljama, ili da eventualno povuku na konsultacije svoje veleposlanike iz Moskve - odgovorio je Plenković.

Na pitanje kako će se o svemu postaviti Hrvatska, rekao je da će se to znati nakon sastanka državnog vrha u ponedjeljak.

- Mi ćemo u ponedjeljak razgovarati, kad se okupi državni vrh, malo o toj temi kako pokazati solidarnost s Velikom Britanijom zato što je ovo ozbiljan problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani hemijskog oružja. Riječ je o ozbiljnom problemu, većina država u ovom trenutku dijeli stav Velike Britanije - izjavio je Plenković.

Na dodatno pitanje je li se Hrvatska našla u nezgodnoj situaciji s obzirom na to da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upravo pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u službenu posjetu Hrvatskoj, Plenković je odgovorio da je taj poziv nastavak razgovora koje su hrvatska predsjednica i ruski predsjednik vodili prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju.

- To je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom... U krajnjoj liniji, i sama Velika Britanija zadržava kanale komunikacije s Rusijom, isto radi i Evropska unija, a ovo nije nešto uobičajeno, ovdje se traži jedan kalibrirani način da se odgovori na jednu vrstu aktivnosti koja je za članice EU i NATO-a nedopustiva, kao i za stalnu članicu Vijeća sigurnosti. Ovo je ozbiljan politički problem - kazao je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.