SLUČAJ HIPO Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na početku novog suđenja

Sanader: Nisam ratni profiter

CdM
23.03.2018 13:03

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na početku novog suđenja u slučaju "Hipo" ponovio je da nije kriv za ratno profiterstvo.

Kako je naveo, banka Hipo je Hrvatskoj dala kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava na prijedlog austrijskog ministra vanjskih poslova Alojza Moka (Alois Mock). 

Sanader je rekao da su kamate koje je ova banka odredila u tom slučaju, po iskazu tadašnjeg hrvatskog premijera Nikice Valentića, bile dvostruko manje od tržišnih.

U čemu je racio da takva banka pod takvim uvjetima nekome u Hrvatskoj da proviziju. Ja nisam bio pregovarač i nisam nikada ni sa kim razgovarao o proviziji, niti sam je dobio - rekao je Sanader u zagrebačkom Kantonalnom sudu. 

Hrvatski mediji prenose da su tužioci hrvatske Državne kancelarije za borbu protiv kriminala i korupcije u optužnici naveli da je Sanader polovinom devedesetih godina prošlog stoljeća kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od austrijske Hipo banke, koja je Hrvatskoj u ratnim godinama dala kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Tužioci ističu da je Sanader u tom slučaju ostvario imovinsku korist od čak dvije hiljade tadašnjih prosječnih hrvatskih plaća, odnosno 770 svojih mjesečnih primanja. 

Sanader je u slučaju "Hipo" već bio proglašen krivim, ali je pravosnažnu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Kantonalnom sudu.

Sanaderova odbrana tvrdi da je u ovom slučaju nastupila zastara, kao i da njihov branjenik nije bio pregovarač u ime Vlade s Hipo bankom o dodjeljivanju kredita za kupovinu zgrada Ambasade.

U prvoj presudi Sanader je bio osuđen i za primanje mita od mađarskog "Mola", a kaznu od 10 godina Vrhovni sud je smanjio na osam i po godina.

NA VRH