HRVATSKA

Protesti u Zagrebu zbog glasanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije

Avaz.ba

24.3.2018

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu te su uz pjesme "Zovi, samo zovi" i "Ustani, bane" tačno u 11 sati ulicom Franje Račkoga krenuli prema Trgu bana Jelačića.

Među demonstrantima došlo je i do naguravanja i glasnog negodovanja, i to zbog transparenta ''Za ratifikaciju Istanbulske konvencije'', koji je visio s prozora jedne zgrade na Trgu žrtava fašizma.

Suorganizacija protesta Rozalija Bartolić izjavila je da demonstranti neće ići na Markov trg, već će sve završiti govorima na Trgu bana Jelačića.

Protest organizira građanska inicijativa ''Hrvatska protiv Istanbulske konvencije'' protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru.

Zbog današnjeg organiziranog protesta građana, u subotu, 24. marta, od 10 do 14 sati očekuju se izmjene u tramvajskom i autobusnom saobraćaju, javlja Zagreb.info.

Među okupljenim demonstrantima, koji nose hrvatske zastave i maslinove grančice, jesu i franjevci, predstavnik HOS-a Zvone Ćurković, branitelji, bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, šef zagrebačke HVIDRA-e Ante Tandara, studentski kapelan, don Damir Stojić...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.