MJERE EU

Hrvatska protjeruje jednog ruskog diplomatu

Index.hr

26.3.2018

Predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomatu iz Hrvatske zbog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala.

- Danas ćemo donijeti odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj nepoželjnim - objavio je hrvatski premijer na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Plenković je kazao da se Hrvatska time solidarizira s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog samita Evropskog vijeća.

Hrvatska je time stala uz SAD i još 14 zemalja Evropske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Te su zemlje u ponedjeljak, u usklađenoj akciji, protjerale više desetina ruskih diplomata, javljaju agencije.

Vašingoton je danas naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste zemlju, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu. Tramp se na ovaj potez odlučio u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Ta odluka je nastavak na izgon ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su napustili svoju ambasadu nakon isteka ultimatuma Londona i mjera odmazde na trovanje Skripala.

Imaju sedam dana da napuste SAD

Visoki zvaničnik Bijele kuće kazao je da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u Njujorku.

Rusi i njihove porodice imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Konačna odluka ovisila je i o tome kako će evropske prijestonice odgovoriti na napad nervnim otrovom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.