NAORUŽAVANJE

Hrvatska od Izraela kupuje 12 aviona, koji će koštati 500 miliona dolara?

24sata.hr

27.3.2018

Vijeće za odbranu Hrvatske preporučilo je u utorak Vladi donošenje odluke o sklapanju ugovora o nabavci borbenih aviona.

Navodno su, kako neslužbeno saznaju hrvatski mediji, preporučili da se potpiše ugovor s Izraelom, od kojeg će se naručiti korišteni borbeni avioni F-16 C/D Barak.

Avioni stari 25 godina koštat će oko 500 miliona dolara, a Hrvatska će kupiti 12. U ponudu ulaze avioni s naoružanjem, dva simulatora, borbena obuka pilota te garancija da iza cijelog posla stoji upravo država, odnosno Izrael.

Najveći konkurent ovoj ponudi bila je švedska tvrtka SAAB, koja je ponudila nove avione za 700 miliona eura, no u cijenu nije uključeno naoružanje. Drugi minus ponudi je što ponudu daje tvrtka, a ne država. Nakon preporuke Vijeća, Vlada mora donijeti službenu odluku i potpisati ugovor s ponuditeljem. Dva aviona očekuju se do 2020. godine, a ostalih deset do 2022. godine.

 - Veliko je pitanje razlika između generacija. Mi trenutno imamo avione druge generacije, a drugi imaju avione četvrte generacije. Ja bih rado da možemo kupiti nove, ali ne možete potrošiti novac koji treba za obrazovanje... I ja bih sebi rado priuštila novi Mercedes, ali onda neću imati za hranu - kazala je predsjednica Hrvatske.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.