IZLILA SE NAFTA

Pukao naftovod u Slavonskom Brodu

Ilustracija

Index.hr

28.3.2018

Na trasi neaktivnog produktovoda na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, tokom provjere stanja prije uspostave opskrbe plinom bosanskobrodskoj rafineriji, u srijedu popodne došlo je do propuštanja te se izlila zaostala tekućina, a kako se saznaje od portparola brodsko-posavske Policijske uprave Kate Nujić, na teren su izašli brodski vatrogasci koji su "tretirali onečišćeno područje" da ne bi buknuo požar.

Neaktivni produktovod Slobodnica (RH) - Bosanski Brod (BiH) ispituje se kako bi se prenamijenio u direktni plinovod, kojim bi se povezala Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu s plinskim transportnim sistemom Hrvatske. 

Desetogodišnji ugovor za dostavljanje plina dobila je kompanija "Crodux plin" u vlasništvu penzionisanog generala Ivana Čermaka. 

Portparol Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić rekla je za Hinu da su popodne dobili dojavu da je tokom radova na trasi naftnog produktovoda istekla zaostala nafta ili neka druga tekućina slična nafti.

- Službenici policije izašli su na teren te je na dijelu brze ceste na zapadnom ulazu u grad bio i privremeno reguliran saobraćaj - rekla je Nujić. Nakon što je uočeno istjecanje tekućine iz produktovoda, na teren su izašli i pripadnici Javne vatrogasne jedinice iz Slavonskog Broda koji su "tretirali onečišćeno područje" kako bi se spriječio mogući požar.

Stanje u produktovodu i plinofikaciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu provjerava kompanija "Crodux plin".  

- Danas smo počeli planirano utvrđivati stanje cjevovoda. Došlo je do propuštanja manje količine derivata. Zaustavili smo daljnja ispitivanja i do kraja dana to će biti riješeno - rekao je direktor "Crodux energetike" Branko Radošević. 

- Procjena je da nije moglo iscuriti više od 100 do 150 litara derivata. Budući da je cijeli teren natopljen vodom, derivat se zadržao na njenoj površini i uzrokovao smrad. Sanirali smo puno veći prostor radi mjera opreza - rekao je Radošević i dodao da se radovi nastavljaju kako bi se cjevovod doveo u ispravno stanje.

Produktovod nije u upotrebi od 1990. godine i niko nije mogao predvidjeti u kakvom je stanju, a građen je 1967. godine. Vjerovatno je pri gradnji ceste oštećen. Prema dosadašnjim spoznajama, drugih propuštanja nema, kazao je Radošević i najavio da bi, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, Rafinerija nafte do jeseni trebala biti spojena na plinovod. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.