REGION

Hrvatska vlada kupuje izraelske vojne avione F-16

Fena

29.3.2018

Hrvatska vlada u četvrtak je jednoglasno donijela odluku o nabavci 12 vojnih aviona F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina koštati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević ocijenio da je to jedna od najvećih odluka u odbrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. 


- Ovo je historijski dan za Hrvatsku ratnu avijaciju. Ova odluka je investiranje u sigurnost Republike Hrvatske, ona je priuštiva i najbolja za nas - rekao je Krstičević.

Odluka Vlade o kupovini moderniziranih borbenih aviona F-16 C/D Barak uslijedila je nakon što je u utorak Vijeće za odbranu to jednoglasno preporučilo na temelju prezentacije Stručne komisije Ministarstva odbrane, javlja Hina.

U izraelskoj ponudi predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sistemima, ličnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Izraelu, inicijalni paket rezervnih dijelova, paket opreme za zemaljsku podršku letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagođavanje infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke podrške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.