Jednoglasna odluka

Hrvatska vlada kupuje izraelske vojne avione F-16

Fena
29.03.2018 10:48

Hrvatska vlada u četvrtak je jednoglasno donijela odluku o nabavci 12 vojnih aviona F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina koštati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević ocijenio da je to jedna od najvećih odluka u odbrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. 

- Ovo je historijski dan za Hrvatsku ratnu avijaciju. Ova odluka je investiranje u sigurnost Republike Hrvatske, ona je priuštiva i najbolja za nas - rekao je Krstičević.

Odluka Vlade o kupovini moderniziranih borbenih aviona F-16 C/D Barak uslijedila je nakon što je u utorak Vijeće za odbranu to jednoglasno preporučilo na temelju prezentacije Stručne komisije Ministarstva odbrane, javlja Hina.

U izraelskoj ponudi predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sistemima, ličnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Izraelu, inicijalni paket rezervnih dijelova, paket opreme za zemaljsku podršku letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagođavanje infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke podrške.

Oglasi

NA VRH