HRVATSKA

Zbog salmonele: Povlači se mljeveno pureće meso ''Vindon''

A. Nu.

30.3.2018

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavijestilo je potrošače da se zbog salmonele povlači „Vindon“ mljeveno pureće meso, pakiranje 500 grama, s rokom trajanja do danas, 30. marta.

Kako je za „Avaz“ potvrđeno iz Agencije za sigurnost hrane, u toku su provjere nalazi li se sporni proizvod na bh. policama. O ovom slučaju obaviještene su sve nadležne službe u našoj zemlji. 

Proizvod, kako je najavljeno iz Ministarstva, nije u skladu s Uredbom 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

- Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda ''Vindon'' mljeveno pureće meso, 500 g, LOT 300318, barkod 3850339413043, roka trajanja do 30. 3. 2018., proizvođača ''Vindon'' d.o.o., Bjeliš b.b., Slavonski Brod, odobrenog broja HR228EU, zbog utvrđene prisutnosti bakterije iz roda Salmonella spp – stoji u dopisu.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. 

Da bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja hranom, osobito životinjskog porijekla, potrebno je pridržavati se dobre higijenske prakse. Prije konzumacije hranu, posebno meso peradi, potrebno je dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70 Celzijevih stepeni u vremenu od minutu u svim dijelovima mesa. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.