APOKALIPSA

Slavonski Brod: Bez pitke vode 160.000 stanovnika, građani se žale i na zagađenje zraka

SBplus.hr

Index.hr

31.3.2018

Dramatična su posljednja 24 sata u Slavonskom Brodu. Nakon što je inspekcija jučer, poslije izlijevanja nafte u zapadnom dijelu grada, ustanovila da voda nije za piće, građani su navalili u trgovine.

Ogorčeni čitaoci portala Index.hr javljaju da u Slavonskom Brodu u trgovinama više uopće nema vode za piće. Kako javljaju, već u sedam ujutro, voda u svim trgovinama u Slavonskom Brodu bila je rasprodana. 

U šestom gradu po veličini u Hrvatskoj tako su trgovine poharane, a ljudi pred cisternama stoje u redovima za vodu koju je osigurao Grad.

Danas bi u Slavonski Brod trebalo stići 200.000 litara flaširane vode, koja će se dijeliti po mjesnim odborima. Sve daljnje informacije objavljivat će se na službenim stranicama Grada i putem Facebooka, poručili su iz Gradske uprave. 

Gradonačelnik Duspara jučer poslijepodne priznao je da je ugrožena pitka voda za 160 hiljada stanovnika Slavonskog Broda. Požalio se da, unatoč tačno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, Grad do sada ni od jednog mjerodavnog tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ni bilo kakvu drugu informaciju vezanu za ekološki incident s izlijevanjem nafte i ugroženoću pitke vode.

Podsjetimo, u vodi koja je izuzeta s izvorišta u fabrici vode na Jelasu, pronađene su nedozvoljene količine ugljikovodika zbog čega je izdato upozorenje da voda nije za piće. 

Novi uzorci su uzeti i poslani u Zavod za javno zdravstvo u Osijek. Rezultati se očekuju danas tokom dana. Građani su dobili upozorenje da vodu ne koriste ni za piće ni za kuhanje. Ovo stanje povezuje se s incidentom pucanja produktovoda kroz koji prolazi nafta. U srijedu je, naime, na trasi bivšega naftnog produktovoda u Slavonskom Brodu iscurila veća količina nafte.

Brođani se posljednjih dana žale i na novo onečišćenje zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu, a sada su potpuno ostali bez vode, osim u cisternama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.