HRVATSKA

Pedofilija u splitskom samostanu: Gvardijan prijavio slučaj Crkvi, ali ne i policiji

Index.hr

3.4.2018

Jedan splitski fratar suspendiran je zbog sumnje u seksualno zlostavljanje maloljetnika, saznaje Index.

Kako je saopćila Splitsko-makarska nadbiskupija, tamošnji nadbiskup Marin Barišić suspendirao je jednog klerika s tog područja.

- Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio). Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka - navodi se u saopćenju objavljenom na stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije.

- U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao sudiju istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima - piše u saopćenju.

Iz nadbiskupije, doduše, ne navode ni približno o kakvom se mogućem kaznenom djelu radi.

- Svrha ovoga postupka je put ozdravljenja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa svih, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage - navodi se u saopćenju splitske nadbiskupije. 

Kako Index neslužbeno saznaje, suspendiran je jedan fratar (podaci poznati redakciji) iz splitskog samostana Sv. Frane, i to zbog sumnje da je duži niz godina seksualno zlostavljao veći broj maloljetnika. 

Treba napomenuti da je gvardijan tog samostana fra Žarko Relota za Index odbio komentirati slučaj, ustvrdivši da za to "nema ovlasti", te je novinare  uputio na splitsku nadbiskupiju. Zanimljivo je da je fra Žarko Relota, koji ujedno obavlja i dužnost policijskog kapelana, slučaj prijavio crkvenim vlastima, ali ne i svojim kolegama u policiji.

Index je nadbiskupiju pitao i zbog čega slučaj nije prijavljen policiji i ako nije, zašto nije, ali nikakav odgovor osim gore navedenog saopćenja nisu dobili.

Iz nadbiskupije nisu odgovorili ni na pitanje koliko je bilo oštećenika, baš kao ni na pitanje zbog čega franjevački provincijal nije suspendirao osumnjičenog fratra, nego je sve prebacio nadbiskupu.

Nevjerovatan je podatak da ovaj slučaj još uvijek nije prijavljen policiji. Nadbiskupija će, jasno je to iz njihovog saopćenja, to napraviti tek u slučaju da se njihovom internom "istragom" potvrdi da je prijava vjerodostojna, a sve zbog "čuvanja dobrog glasa sviju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.