SAOPĆENJE

Hrvatska zadovoljna presudom Šešelju, ali ima jednu zamjerku

Fena

11.4.2018

Hrvatska je zadovoljna osuđujućom presudom Vojislavu Šešelju na UN-ovom sudu u Hagu, ali istodobno smatra da je izrečena kazna preblaga, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske na svojim službenim stranicama.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda, poništio je oslobađajuću prvostepenu presudu Šešelju iz 2016. i osudio srbijanskog ultranacionalističkog političara Šešelja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini 1990-ih.

Vođa srpskih radikala, koji nije bio na izricanju pravomoćne presude, neće morati u zatvor jer je u pritvoru bio 11 i po godina.

Ministarstvo, također, pozdravlja utvrđenje Mehanizma o postojanju sistemskog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kojem je sudjelovao i Vojislav Šešelj kao potvrdu planskog kriminalnog djelovanja usmjerenog na stvaranje "Velike Srbije".

Istodobno, smatramo kako je izrečena kazna znatno preblaga u odnosu na počinjena djela i posljedice do kojih su ona dovela, stoji u saopćenju Ministarstva.

MVEP, također, žali zbog toga što su žalbeni suci propustili utvrditi odgovornost Šešelja za počinjenje najtežih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tokom agresije na Hrvatsku i BiH, kao i zbog toga što nisu utvrdili sudjelovanje Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom na trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva, prvenstveno Hrvata i Bošnjaka, s područja koje je tadašnje srpsko političko i vojno vodstvo smatralo srpskim.

"Kao jedan od glavnih zagovornika ideje o 'Velikoj Srbiji', sa zapadnom granicom Virovitica - Karlovac - Karlobag, svojom huškačkom i barbarskom retorikom Vojislav Šešelj motivirao je i poticao svoje dobrovoljce, ali i druge srbijanske jedinice, na progon i ubijanje Hrvata i Bošnjaka", naveli su u Ministarstvu.

Dodaju da vlada suosjeća sa svim žrtvama i porodicama žrtava zločina počinjenih za vrijeme i pod okriljem velikosrpske agresije, a koji nakon više od dva desetljeća čekanja danas, nažalost, nisu dočekali dugoočekivanu pravdu.

Vlada će nastaviti promovirati istinu o Domovinskom ratu i ulozi svih koji su na bilo koji način sudjelovali u počinjenju ratnih zločina prilikom agresije na Hrvatsku te ustrajati na njihovom kažnjavanju, kaže se u saopćenju MVEP-a.

Šešelj je prije dvije godine nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine i Haško tužilaštvo žalilo se na tu presudu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.