INICIJATIVA

YIHR traži od Kolinde: Predsjednice, oduzmite odlikovanja osuđenima za ratne zločine

Večernji list

15.4.2018

YIHR poziva predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da se izvinu žrtvama na 25. godišnjicu zločina u Ahmićima.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) apelira da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oduzme odlikovanja osuđenicima za ratne zločine počinjenim tokom agresije Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu te da se s premijerom Andrejem Plenkovićem izvine žrtvama na 25. godišnjicu zločina u Ahmićima, koja će se komemorirati u ponedjeljak, 16. aprila.

Apeliraju i da “predsjednica oduzme odlikovanja osuđenicima za ratne zločine počinjenim tokom agresije Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu”.

 Na 25. godišnjicu zločina u Ahmićima potreban je iskreni čin izvinjenja.

Navodi se kako, prema informacijama YIHR-a, predsjednica Grabar-Kitarović još nije oduzela odlikovanja Dariju Kordiću, koji je 2004. osuđen na 25 godina zatvora za zločine počinjene u Ahmićima. Odlikovanja nisu oduzeta ni petorici ostalih osuđenika za ratne zločine u BiH: Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću.

Inicijativa je podsjetila kako su još u januaru ove godine uputili Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja pri Uredu predsjednice Republike Hrvatske poticaj da se oduzmu odlikovanja spomenutim osobama, ali do danas nisu dobili odgovor.

- Odličja na ratnim zločincima uvreda su za žrtve, sramota za Republiku Hrvatsku i teret za proces pomirenja među našim društvima - istaknuto je.

Uz napomenu da se u ponedjeljak, 16. aprila, obilježava 25 godina od zločina u Ahmićima, kada su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 1993. ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo 11 djece.

- Ova ubistva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina hrvatskih snaga iz devedesetih godina, a počinjena su u okviru međunarodnog sukoba koji je vođen između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine tokom 1993. i 1994., kada je Republika Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad snagama HVO-a, ustvrdila je Inicijativa.

Distancirajte se od zločina

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da su najviši dužnosnici Republike Hrvatske – predsjednica i premijer - “dužni distancirati se od zločinačke politike vrha Hrvatske prema BiH 1993.-1994.”

- Iskreni čin žaljenja i isprike pridonio bi kulturi poštivanja svih žrtava te odgovornom suočavanju s prošlošću pa pozivamo predsjednicu Republike Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade da naprave ispravan civilizacijski korak, šaljući jasnu i nedvosmislenu poruku da se rat i zločini više nikada ne smiju ponoviti, smatra ta inicijativa.

YIHR je istaknuo na kraju apela da je ”u najboljoj namjeri da pridonese iskrenom i ispravnom činu izvinjenja pripremio priručnik za sadašnje, ali i buduće visoke hrvatske dužnosnike koji ističe njihovu odgovornost da naprave ovaj simbolički gest i upućuje na važnost izvinjenja kao sastavnog dijela tranzicijske pravde”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.