HRVATSKA

Moja supruga je zarobljena u tijelu, ponekad plače, ali se ne pomjera

24sata.hr

24sata.hr

18.4.2018

Prošle godine u martu Koprivničanka Tanja Tisaj (45) pala je s bicikla i zadobila teške tjelesne povrede. Otad je u komi, a nedavno su joj u KB Dubrava ugradili elektrodu u mozak. Nadaju se da će se probuditi...

- Neurostimulator funkcionira tako da u mozak ugradimo elektrodu, a zatim kroz nju puštamo struju koja stimulira to moždano područje, odnosno centar za buđenje. Tanju sam operirao prije nekoliko dana i operacija je trajala tri sata. Operacija je uspješno prošla i bez ikakvih komplikacija. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti rezultate – objašnjava neurohirurg, prof. dr. Darko Čudi (Chudy) u zagrebačkoj KB Dubrava.

Suprug Hrvoje (46) posjećuje je svaki dan i nada se da će joj u bržem oporavku pomoći njena sportska prošlost i dobra forma u kojoj je bila. 

Kući je nestrpljivo čekaju sinovi Fran (17) i Jan (13). 

- Od njene povrede prošlo je više od godinu pakla. Ne mogu vam opisati kako to izgleda kad se cijeli život uruši u jednom trenutku. Tanja je menadžerica u farmaceutskoj kompaniji, a kako smo svi sportska porodica, njen ispusni ventil bila je vožnja bicikla. 

Uvijek je vozila s punom opremom i kacigom na glavi. Tog 4. marta čuli smo se sat prije katastrofe i sve je bilo u najboljem redu. 

Sedam dana prije bila je na sistematskom pregledu, gdje su, također, ustanovili da je sve uredu, osim što je imala malih poteškoća s pritiskom. Nazvala me njena kolegica s kojom je vozila na periferiji Koprivnice i rekla da je Tanja pala te da je loše. Odvezli su je u bolnicu bez svijesti – prisjeća se Hrvoje.

- Vjerujem da je zarobljena u tijelu jer ponekad joj idu suze, no motoričkih pomaka nema. Svaki dan joj pričam, milujem je, puštam joj omiljenu muziku. Baš sam danas donio njen omiljeni parfem jer su mi ljekari rekli da to pomaže kod buđenja – uzbuđeno priča Hrvoje držeći suprugu za ruku u njenom bolničkom krevetu. 

Još prije godinu počeo je čitati o njenom stanju i tako je otkrio da ljekar koji ju je operirao, dr. Čudi slovi kao svjetski vrhunski stručnjak u neurostimulaciji kod pacijenata u sličnim stanjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.