KOMEMORACIJA

Incident u Jasenovcu, HOS-ovci razvili zastavu s ustaškim pozdravom

Index.hr/Fena

22.4.2018

Na današnjem okupljanju u Jasenovcu, tokom komemoracije u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, dvojica muškaraca razvila su zastavu HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", uz objašnjenje da su HOS-ovci nevini, prenosi Index. 

Uz premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, tamo su i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek. Delegaciju Hrvatskog sabora predvodi Gordan Jandroković.

Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac održana je službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Komemoracija u povodu 73. godine proboja logoraša održana je u znak sjećanja na žrtve jasenovačkog logora, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, koji je od avgusta 1941. do 22. aprila1945. bio ustaški logor smrti, u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Na popisu žrtava jasenovačkog logora je 83.145 imena, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene te 20.101 dijete do četrnaest godina. U više do 1.300 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac, najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata. 

Tokom komemoracije nije bilo govora već je održan program u kojem su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i muzički umjetnici.

Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.