KARLOVAC

Otvorena četvrta džamija u Hrvatskoj

Index.hr

6.5.2018

Danas je u džematu Bogovolja u Karlovačkoj županiji svečano otvorena džamija, nakon Zagreba, Rijeke i Gunje, četvrta u Hrvatskoj, a čast da dobije ključeve i da je otvori imao je vjernik iz Bogovolje Smajlo Hasanović.

Na svečanosti su bili mnogi visoki uzvanici Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici diplomatskog zbora u Zagrebu i iz BiH, Turske, Irana i Indonezije, te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović rekao je da je ključ za otvorenje džamije dobio hadžija Smajlo jer predstavlja sve one vjernike koji su se od 2003. godine, početka gradnje džamije u Bogovolji, najviše davali za podizanje „tog duhovno-kulturnog centra okrenutog životu s raznim pratećim sadržajima“.

Rekao je da „ljudi grade džamije, a džamije grade ljude“ te je izrekao i opomenu „da džamije koje gradite mogu biti svjedok za vas i svjedok protiv vas“, ovisno o tome kako se konzumira sve ono što Bog za vjernike propisuje kao „vjeru, odgoj, obrazovanje i razne vrste prevencija“.

-Živimo u jednom teškom vremenu, sigurno ste čuli da intelektualci u Parizu okupljaju muslimane da bi redefinirali Kur'an. Nema toga muftije i vjerskog autoriteta koji može mijenjati dijelove Kur'ana. Na nama je da iščitavamo Kur'an u znakovima vremena i prostora, ali tražiti izmjene Kur'ana je samo još jedno ubacivanje fitneta (smutnje) među muslimane, za što nalaze saveznike i među muslimanima, te će taj zahtjev doći i do nas - rekao je muftija Hasanović i nazvao ta kretanja „zloupotrebom intelektualnog kapitala“.

Hasanović smatra da se u Hrvatskoj termin „suživot“ nadišao, da muslimani u Hrvatskoj uz sve ostale konfesije „jednostavno žive život“, a svojim su pohvalama saradnje i tolerancije to potvrdili u govorima i čestitkama svi prisutni političari, župan Damir Jelić i po nekoliko gradonačelnika i načelnika različitih svjetonazora, kako iz Karlovačke županije, tako i iz Unsko-sanskog kantona u BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.