VELIKI PROBLEMI

Hrvatska: Uprava jezera Jarun tvrdi da su ribe pomrle zbog stresa

Index.hr

7.5.2018

Source: Mrtve ribe plutaju Jarunom by indexpromocija

Nakon što je danas stigla vijest da ove godine na Jarunu voda nije za kupanje, portal Index.hr je objavio i video snimljen u subotu na kojem se uginule ribe vide kako plutaju površinom vode.

U poslijepodnevnim satima stigla je reakcija iz rekreativno-sportskog centra Jarun u kojoj se tvrdi da nije riječ o pomoru ribe.

- U četvrtak 3. maja obavljeno je poribljavanje Jaruna, koje se odrađuje svakog proljeća i jeseni. Tom je prilikom u jezero pušteno tri tone različitih vrsta ribe nakon čega se dogodila uobičajena pojava ugibanja manjeg broja riba - piše u priopćenju RSC-a Jarun.

Pojašnjavaju da se te ribe do unosa u jezero uzgajaju u ribnjaku gdje postoje određeni uvjeti temperature vode i uvjeti okoliša u kojima su se razvijale. Od ribnjaka do jezera ribe se prevoze u tankovima gdje se nalaze u malom prostoru što je za njih svojevrstan stres, a unosom u jezero ribe prolaze kroz dodatni stres promjene okoline i postoji određeno vrijeme njihove prilagodbe. Tokom tog razdoblja neke od njih uspiju se dobro prilagoditi i prežive u novoj okolini, dok druge, slabije i manje prilagodljive nažalost ugibaju, što se dogodilo i ovaj put - navodi se u saopćenju.

Prethodno je Index.hr kontaktirao Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar kako bi provjerili jesu li u Zavodu zabilježili neko zagađenje, kakvo i iz kojih izvora te što su poduzeli i što preporučuju građanima.

Na primjedbu kako se šire glasine da je kupanje na Jarunu zabranjeno jer je voda previše zagađena, dobili smo tumačenje da su nedavno izdali priopćenje o kvaliteti vode na pojedinim lokacijama na jezerima.

- Voda je na nekim tačkama bila označena kao dobra, a na nekim kao izvrsna - rekla nam je glasnogovornica Zavoda Virginia Ferenčina.

- Sezona kupanja još nije počela. Sve što utvrdimo moći će se vidjeti na našim službenim stranicama kao i svake godine. O ovom konkretnom slučaju razgovarat ćemo s voditeljicom odjela nakon čega ćemo imati više informacija - objasnila je obećavši da ćemo odgovore na pitanja doznati vrlo brzo. 

Prema podacima koji su trenutno dostupni na stranicama Štampara, voda je dobra za kupanje na svim jarunskim jezerima. Kako je kazala glasnogovornica, kreće se od dobre do izvrsne, a zabrane kupanje za sada nema ni na jednom od jezera, čak ni na Bundeku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.