ŽESTOKI SUKOB O Porodičnom zakonu Hrvatske

Zekanović: Strina i hrčak nisu porodica; Glasovac: Što se pjenite? Vi baš imate fetiš!

Net.hr

Novi Porodični zakon Hrvatske bio je tema emisije “Točka na tjedan” N1 televizije, a o njemu su raspravljali Hrvoje Zekanović (HRAST) i Sabina Glasovac (SDP). Dok čekaju njegovu konačnu verziju, Glasovac i Zekanović nisu se složili po brojnim pitanjima pa je tako HRAST-ovac zamjerio vladajućima što po pitanju definicije braka, kako je kazao, popušta koalicijskom partneru HNS-u, dok je Glasovac kazala da je bolje ne imati Porodični zakon nego u njemu imati skandaloznu definiciju braka te propisivanje koliko djece porodica treba imati i što je to porodica.

Zekanović joj je potom kazao kako to što Glasovac svoju strinu smatra porodicom ne znači da bi to trebalo pisati i u zakonu te je iznio nekoliko evropskih primjera. 

- Ova definicija nikome ništa ne oduzima nego se odnosi na porodicu prema Porodičnom zakonu. Nikome ne oduzima prava nego se odnosi na ovaj zakon. Nije to ono što vi osjećate. Neko će reći za hrčka da mu je porodica, on tako osjeća, ali u smislu zakona strina nije dio porodice, a roditelji i djeca jesu. Pozivate se na zapadnu Evropu. Zašto npr. u Njemačkoj u Ustavu piše da je porodica zajednica roditelja i djece, u Švicarskoj je porodica svaki životni oblik koji se temelji na odnosima roditelja i djece, hoćete čuti dalje? Francuzi govore o skupini osoba koje su međusobno povezane zajedničkim životom ili roditeljstvom - kazao je Zekanović, na što mu je Glasovac odgovorila:

- Što piše u hrvatskom Ustavu? Što se pjenite? Što je trebalo u zakonu to masakrirati? Vi baš imate fetiš na izmjene Ustava.

Prema Zekanoviću, porodica bi trebali biti roditelji i potomci, jer, kako je kazao, zakon se njima bavi, dok se ne bavi supružnicima. Stoga je, ističe, prva definicija obitelji bila najbolja opcija.

Glasovac nije odustajala od svog insistiranja ističući kako se zakoni mijenjaju da bi unaprijedili sustav, a ne “iz hira jer se nekome smislilo da propiše kako klasična hrvatska porodica treba izgledati i jedino to priznavati kao porodica, a ne uvažavati činjenicu da postoje razni načini života, spletovi životnih okolnosti koji ljudi dovode u neke situacije i ne treba ih zbog toga kažnjavati i oduzimati im prava jer ne odgovaraju suludoj slici”.

Dvojac se sporio i oko činjenice da vanbračne zajednice neće biti izjednačene s bračinim pa je Glasovac Zekanovića upitala zašto? 

- Ako je nekome toliko stalo da usvoji dijete, zašto se ne bi registrirali kao bračna zajednica. Sustav je dokazao da je bračna zajednica znatno stabilnija, druge su podložne stihiji. Smatram da ima pojedinaca koji nisu u braku i možda su potencijalno bolji roditelji, ali dokazano je da je brak bolja okolina za odrastanje djece. Stručnjaci za obiteljsko pravo, koji rade i koji su bili angažirani oko zakona su se složili.

Meritum je, što Glasovac zna, ovime se otvara Pandorina kutija i otvaraju se vrata da istospolne zajednice sutra ili u dogledno vrijeme posvajaju djecu. Protiv sam jer smatram da je brak zajednica muškarca i žene najbolja sredina za odgoj djece”, kazao je Zekanović, na što mu je Glasovac odgovorio da postoji cijeli niz naučnih istraživanja koja govore u prilog tome da se djeca odgojena u istospolnim zajednicama ni po čemu ne razlikuju od djece odgajane u heteroseksualnim zajednicama. Pritom je dodala kako zdrava okolina za dijete nije “brak koji je mrak” te dodala da papir trpi svašta.

NA VRH

Podijeli članak na