REVOLUCIJA U LIJEČENJU

U Hrvatskoj predstavljen lijek za leukemiju: Terapija će, najvjerovatnije, osvojiti i Nobelovu nagradu

Index.hr

22.5.2018

U Hrvatskoj je predstavljena prva u svijetu odobrena genska terapija za leukemiju, koja se sastoji od virusa HIV-a. 

Riječ je o revoluciji u liječenju leukemije kod djece i mladih do 21 godine života, a lijek bi iduće godine trebao doći i na evropsko tržište nakon što ga odobri Evropska agencija za lijekove.

U Americi se ova terapija koristi posljednjih pet godina, a malena Nora Šitum jedna je od prvih koja ju je trebala primiti. Otputovala je u Filadelfiju, međutim, stanje joj se, nažalost, pogoršalo i nije ju mogla primiti.

Njeni roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum, koji vode Fondaciju "Nora Šitum", sad su u Zagreb doveli američkog ljekara dr. Ričarda Aplenca (Richard) iz Dječije bolnice u Filadelfiji, koji je prvi put u Hrvatskoj predstavio revolucionarnu terapiju u liječenju uznapredovale leukemije.

Hrvatski portal Index.hr razgovarao je sa dr. Aplencom, koji je u Filadelfiji bio s Norom, no, nažalost, stanje joj se pogoršalo te nije mogla primiti ovu terapiju. Međutim, terapija je pokazala dobre rezultate, i to kod 60 posto pacijenata koji su je primili.

- Emili Vajthed (Emily Whitehead) iz SAD prva je djevojčica na svijetu koja je prije pet godina primila ovu imunoterapiju koja se zove CART-T imunoterapija. Emili je bolovala od leukemije, a sad ima 12 godina i zdrava je djevojčica. Do sada smo u našoj bolnici u Filadelfiji ovu terapiju primijenili na oko 120 djece, dok je ukupan broj djece u SAD koja su liječena ovom imunoterapijom oko 300.

Ona se daje djeci kojoj se leukemija vratila, imali su recidiv te bolesti i nisu više mogli primiti nijednu drugu terapiju kao što je hemoterapija ili zračenje. U ovoj CART T terapiji koristi se genski modificiran virus HIV-a, koji reprogramira pacijentove ćelije tako da one napadnu leukemiju.

Više od 50 posto, odnosno oko 60 posto djece koju smo liječili ovom metodom je u remisiji, što znači da im se bolest nije više vraćala. Ova CART T terapija će, najvjerovatnije, osvojiti i Nobelovu nagradu jer ima najbolje šanse za tako nešto s obzirom na to da se radi o zaista revolucionarnoj metodi - rekao je za Index dr. Aplenc.

Za kraj je dodao da se nada kako će ovu terapiju moći primati i djeca u Hrvatskoj nakon što sljedeće godine bude odobrena od Evropske agencije za lijekove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.