REGION

Sud u Austriji bez milosti: Šestorica uhapšenih Hrvata u Blajburgu suđenje će dočekati u pritvoru

Index.hr

29.5.2018

Najnovije odluke suda u Klagenfurtu u vezi sa suđenjem šestorici hrvatskih državljana koji su uhapšeni tokom komemoracije u Blajburgu pokazuju da je tamošnje pravosuđe odlučilo postrožiti svoj tretman kontroverznog blajburškog ustaškog derneka, koji evropski mediji nazivaju “najvećim fašističkim okupljanjem u Evropi”, piše Index.hr. 

Jučer je održana rasprava na kojoj se šestorici uhapšenih produžio pritvor, a suđenja su im zakazana za kraj juna. Obje odluke su različite u odnosu na sudsku praksu prethodnih godina, kada se malobrojne ljude koji su na komemoraciji hapšeni zbog neonacističkih ispada nije držalo tako dugo u pritvoru, a i trebalo je mnogo duže da se dođe do suđenja. Primjerice, hrvatski državljanin koji je prošle godine uhapšen u Blajburgu zbog nacističkog pozdrava, koji je usput i medijima hvalio Adolfa Hitlera, suđenje je čekao na slobodi, a ono se održalo tek 11 mjeseci kasnije.

Šestorica uhapšenih Hrvata, među kojima je poznato ime dugopoljskog HDZ-ovca Anđelka Bosančića, suđenje će dočekati u istražnom pritvoru, na što se žalio jedan od njih, neimenovani 26-godišnjak kojeg zastupa austrijski advokat Filip Šernic (Philipp Tschernitz). On je austrijskim medijima izjavio da je odluka o produženju istražnog pritvora nepravedna, jer je ne podržava prethodna sudska praksa. 

- Austrijski državljanin koji je bio uhapšen zbog nacističkog pozdrava nije suđenje čekao u pritvoru - izjavio je Šernic te dodao kako su takva suđenja većinom završavala uvjetnom kaznom.

Žalbe je sud ipak odbio te pritvor produžio, što je portparol suda u Klagenfurtu Eva Jost-Draxl komentirala riječima da je odluka “u skladu s optužnicom”. Napomenula je da im se po zakonu o zabrani nacističkih simbola može izreći kazna i do deset godina zatvora, te da je na smartphoneu optuženog 26-godišnjaka pronađena slika na kojoj nacistički salutira, kao i digitalna kopija Hitlerove knjige “Mein Kampf”.

Sve više se čini da je austrijsko pravosuđe odlučilo od šestorice uhapšenih Hrvata u Blajburgu napraviti primjer toga kako se proteklih godina standardno ustašovanje na komemoraciji više neće nikako tolerirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.