HRVATSKA

U Dubrovniku potvrđen treći slučaj ospica

Fena

5.6.2018

Direktor dubrovačke Opće bolnice Mario Bekić izjavio je u utorak u Dubrovniku da je potvrđen slučaj ospica kod žene iz Dubrovnika, zaposlene u bolnici, koja je dosad bila pod sumnjom na zarazu, što je treći potvrđeni slučaj ospica u Dubrovniku u nepune dvije sedmice.

Voditelj Odjela za epidemiologiju dubrovačke Opće bolnice Stjepan Đuričić izjavio je da je 33-godišnjak iz Stona, kod kojeg je potvrđen prvi slučaj ospica, već pušten kući, a zaposlenik bolnice iz drugog potvrđenog slučaja još se liječi.

 - Za ovaj treći slučaj, rezultate ćemo (službeno) dobiti u srijedu - rekao je Đuričić.

No, taj slučaj ospica već su potvrdili u Nacionalnom referentnom laboratoriju za morbile i rubeolu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, iz kojeg ističu kako je oboljela osoba epidemiološki povezana s prvim slučajem iz Dubrovnika te da se protuepidemijske mjere i dalje provode.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama hospitaliziran je 25. maja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošle sedmice kako su uposlenici tog zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su saznali da su bile u kontaktu sa zaraženima.

Podsjetio je da je muškarac u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali ne može se znati je li koga zarazio dok se kretao. Pozvao je porodične i školske ljekare te pedijatre da obrate pažnju na simptome te da nastave pojačano vakcinisati.

U ponedjeljak, 4. juna, potvrđen je drugi slučaj zaraze ospica kod zaposlenika bolnice, a pojavila se sumnja i na treći slučaj kod jedne zaposlenice, koji je u utorak potvrđen.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.