REGION

Danas u Osijeku izricanje prvostepene presude Zdravku Mamiću i ostalima

Fena

6.6.2018

Osječki Županijski sud danas će izreći prvostepenu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinamo Zagreb Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru. 

Četvoricu optuženih USKOK tereti za izvlačenje oko 116 miliona kuna (oko 30 miliona KM) iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna (3,2 miliona KM) neobračunatog poreza.

Nakon suđenja započetog 27. aprila prošle godine, kada su se sva četvorica optuženih izjasnila da se ne smatraju krivima, tužilaštvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. maja, predložilo da se svi optuženici proglase krivima i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne, prenosi Hina.

Odbrana je zatražila oslobađujuću presudu, smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe, posebno one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamo.

Tokom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena finansijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja. Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih incidenata Zdravka Mamića, koji je 1. septembra prošle godine, tokom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. aprila ove godine da bi mu se predočili dokazi izvedeni tokom njegovog odsustva sa suđenja.

Tokom iznošenja odbrana niko od okrivljenika nije želio odgovarati na pitanja tužilaštva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. maja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi "pravdom, istinom i strukom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.