PRESUDA

Thompson i pravomoćno oslobođen zbog uzvika "Za dom spremni"

Index.hr

6.6.2018

Nakon što se policija nije žalila na oslobađajuću presudu Prekršajnog suda u Slunju, pjevač Marko Perković Thompson pravomoćno je oslobođen krivnje da je lani u Slunju, izvođenjem pjesme Bojne Čavoglave s pozdravom "Za dom spremni", poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Portparol karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard odgovorila je u srijedu, po isteku žalbenog roka, kako "imajući u vidu činjenicu da nadležna policijska uprava u žalbenom postupku ne može iznijeti druge dokaze koji bi upućivali na to da je prilikom izvođenja pjesme Bojne Čavoglave došlo do narušavanja javnog reda i mira, protiv navedene presude nije izjavljivana žalba''.

Presudom Prekršajnog suda od 2. maja ove godine Marko Perković je oslobođen optužbe da je 5. avgusta 2017. na koncertu u Slunju, izvođenjem pjesme Bojna Čavoglave, počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda, pojasnila je karlovačka Policijska uprava.

- Iz detaljnog obrazloženja presude vidljivo je da su u toku prekršajnog postupka izvedeni svi dokazi koji su bili bitni za donošenje odluke o prekršajnoj odgovornosti, a sud je, između ostalog, utvrdio kako je pjesma 'Bojna Čavoglave' njegovo autorsko djelo, da je izvedena više stotina puta na radio i televizijskim stanicama u izvornom obliku te da pregledom snimka koncerta nije utvrđeno da je izvođenje navedene pjesme izazvalo ili bilo popraćeno incidentom bilo koje vrste.

Iz obrazloženja je "također vidljivo da je nadležni sud utvrdio kako prilikom izvođenja navedene pjesme nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti je izvođenje navedene pjesme bilo popraćeno političkim ili drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na samom koncertu tako i šire - navela je policija.

Thompsonov advokat Davorin Karačić izrazio je u srijedu zadovoljstvo oslobađajućom presudom te ocijenio da su ''mediji ti koji stalno insistiraju na tome da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.