IDE U NOVU BITKU

Mesić: Razmislit ću hoću li se kandidirati protiv Kolinde

Jutarnji.hr

8.6.2018

Jedini hrvatski političar koji je bio i predsjednik Republike, i to u dva mandata, i premijer i predsjednik Sabora, Stjepan Mesić bio je gost RTL Direkta te je tom prilikom najavio da bi se mogao ponovo kandidirati za predsjednika Republike.

- Više njih se spominje. Spominju čak i mene. Ja, ustvari, mogu biti, jer je došlo do promjene Ustava u mom mandatu. Moram razmisliti bi li se prihvatio toga, ali ne razmišljam o tome baš ozbiljno. No, vidio sam jednog premijera koji je izabran s 92 godine u Maleziji - odgovorio je Mesić.

Dosadašnji rad predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nije želio komentirati, no ipak ga je zaintrigiralo njeno premještanje ureda.

- Ne bih komentirao njen prvi mandat jer nije završio. Ne znam da li iko u svijetu radi ovo, ove turneje. Sistem da se ured izmješta, to je novum u zakonu. Ali, to je politička odluka koja se ne sukobljava sa zakonom - kazao je.

Komentirao je i sukob između predsjednice i premijera Andreja Plenkovića.

- Ja mogu reći da sam sa svim premijerima dobro sarađivao. I s Kosor, s Račanom i sa Sanaderom. Upravo zato što Ustav tačno definira odnose, nema nijednog razloga za ovo prepucavanje do kojih dolazi sada. Više se ovdje radi o osobnim interesima i pozicioniranju. Predsjednica radi na svojoj promociji da bi osvojila drugi mandat - jasno će bivši predsjednik.

Istaknuo je kako smatra da bi se predsjednik Republike i dalje morao birati na neposrednim izborima.

- Ovdje se radi o tome da se ukloni Plenković i Vlada, jer je postao smetnja ultrakonzerativnim snagama. Predsjednica i o tome mora ozbiljno razmisliti - smatra Mesić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.