HRVATSKA - BiH Nakon sve učestalijih medijskih prozivki oglasili se iz USKOK-a

Hrvatska nije mogla spriječiti Zdravka Mamića da pobjegne u BiH

24sata.hr
18.06.2018 18:01

Foto: Zdravko Mamić ( Arhiv)

Zdravka Mamića se nije moglo spriječiti u bijegu iz Hrvatske, saopćio je USKOK nakon medijskih natpisa da je Državno odvjetništvo odgovorno za Mamićev odlazak uoči izricanja nepravomoćne presude, prenosi 24sata.hr.

Ističe se da nisu postojale posebne okolnosti koje bi upućivale da će pobjeći, a na temelju kojih bi USKOK Sudu predlagao određivanje mjera opreza protiv okrivljenog Mamića, koji nije imao obavezu prisustva izricanju prvostepene sudske presude pred Županijskim sudom u Osijeku.

- U kaznenom predmetu protiv okrivljenika Zdravka Mamića, u julu 2015. godine kada je bio uhapšen, na prijedlog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kao nadležnog državnog odvjetništva, bio mu je određen istražni zatvor na temelju dvije zakonske osnove za koje su tada bile ispunjenje pretpostavke. Naime, istražni zatvor mu je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Potom je na prijedlog odbrane istražni zatvor zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, a u daljnjem toku postupka su jamstvo i mjere opreza ukinuti. USKOK se na odluku nadležnog suda kojom su ukinute prethodno određene mjere opreza žalio, međutim Sud je žalbu USKOK-a odbio. Osim toga, Sud je odbio i prijedlog USKOK-a za određivanje mjere opreza kojom bi se Zdravku Mamiću zabranilo obavljanje svih poslova u GNK Dinamo.

Tokom postupka nisu postojale posebne okolnosti koje bi upućivale da će Zdravko Mamić pobjeći, na temelju kojih bi USKOK sudu predlagao određivanje mjera opreza protiv okrivljenog Mamića, koji nije imao obavezu prisustvovati izricanju prvostepene sudske presude pred Županijskim sudom u Osijeku.

Tek nakon što je okrivljeni Zdravko Mamić nepravomoćno presuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 6 mjeseci, stekli su se zakonski uvjeti za određivanje istražnog zatvora, te za raspisivanje međunarodne potjernice i evropskog uhidbenog naloga.

Iz svega navedenog vidljivo je da bijeg okrivljenika Zdravka Mamića u Bosnu i Hercegovinu uoči izricanja prvostepene presude nije propust USKOK-a koji je tokom cijelog postupka poduzimao sve raspoložive zakonom propisane radnje za koje su bile ostvarene zakonske pretpostavke. Međutim, sukladno zakonskim rješenjima, prije izricanja kazne zatvora u trajanju dužem od pet godina nije ni bilo zakonskih uvjeta da se okrivljeniku Zdravku Mamiću zabrani napuštanje teritorija Republike Hrvatske - navodi se u saopćenju USKOK-a.

NA VRH