REGION

Policija oduzela dijete od majke i predala ga ocu, dječak mučno zapomagao

24sata.hr

19.6.2018

Stravične scene odigravale su se jutros u Splitu, odakle je iz stana majci uzet 9-godišnji Cesar (Cesare). Policija je zabranila snimanje ''oduzimanja'' dječaka, ali je objavljen zvučni zapis njegovih bolnih krikova.

- Maknite se. Pustite me, ja hoću ovdje ostat - zapomagao je očajničkim dječijim glasom mali Cesar, 9-godišnji dječak kojeg su jutros iz stana na splitskim Pujankama nasilu odvojili od majke. 

Mučne scene od jutra su u Splitu pratili demonstranti koji su okružili zgradu pokušavajući tako spriječiti oduzimanje djeteta čija je majka Nina Kuluz, nakon višegodišnje pravne bitke, iscrpila sve mogućnosti te je splitski Općinski sud odlučio da se dječak mora vratiti ocu, Italijanu Alesandru Avenatiju (Alessandro Avenatti).

U četvrtom pokušaju službenici Općinskog suda, koliko god ružno zvučalo, uspjeli su oduzeti dječaka te ga odvojiti od majke i tete u stanu i nasilu izvesti pred zgradu, gdje je otac čekao u jednom od automobila u koloni. Dječak se otimao, no otac ga je nasilu uvukao u vozilo te je kolona krenula prema aerodromu, odakle bi se Cesar s ocem trebao ukrcati na let za Rim. 

Podsjetimo, raniji pokušaj oduzimanja u februaru ove godine odgođen je iz sigurnosnih razloga, dok je prije tačno godinu oduzimanje bila odgođena jer Alesandru Avenatiju nije bio osiguran prevodilac za italijanski jezik. 

Nina Kuluz i Alesandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju. 

Prošle godine u junu pred njenom kućom su bile organizirane demonstracije u kojima se tražila odgoda oduzimanja djeteta. U međuvremenu je na italijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obavezna je Alesandru isplatiti 100.000 maraka odštete te ima obavezu javljanja italijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.