REGION

Najbolji maturant pred predsjednicom Hrvatske: Svaka čast Srbiji, imamo im na čemu zavidjeti

Telegraf.rs

28.6.2018

Prilikom dodjele najznačanijih nagrada i priznanja u obrazovanju, tzv. Oskara znanja koji se svake godine dodjeljuju u Hrvatskoj za osvojena prva mjesta na takmičenjima, izbio je svojevrsni skandal kada je najbolji hrvatski maturant Ilija Srpak pred svima pohvalio Srbiju i odnos koji naša zemlja ima prema obrazovanju.

- Svaka čast našim susjedima, imam puno prijatelja tamo, mogu reći da imamo na čemu da im zavidimo - rekao je on na svečanosti na kojoj je učestvovala i hrvatska predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, prenosi Telegraf.rs.

Za uspjehe na državnim i međunarodnim takmičenjima nagrađena su 344 učenika i studenta, a 37 njih dobilo je posebnu nagradu kao višestruki prvaci.

Kao “najbolji od najboljih“ istaknuti su Patrik Pavić iz zagrebačke Osnovne škole “Antun Kovačić“ i Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin, koji je svoj govor posvetio problemima, kako je rekao, ne tako blistavog hrvatskog školstva.

On je ocijenio da su nagrađeni učenici “nusprodukti školstva u kojem se forsira prosječnost“ i prozvao i medije da ne posvećuju dovoljno pažnje napretku i uspjesima mladih generacija. Kao jedan od primjera naveo je da prilozi o “časnim sestrama koje igraju fudbal“ dobijaju i po pet minuta dok uspjesi učenika na Olimpijadama znanja “oko 40 sekundi i ništa“.

- Koliko ljudi u Hrvatskoj zna da smo ove godine učestvovali na Mendeljejevoj hemijskoj olimpijadi, koliko ih zna da ćemo prvi put učestvovali na međunarodnoj olimpijadi iz biologije? - rekao je on.

U Hrvatskoj su znanje i obrazovanje, kako kaže, “zadnja rupa na svirali“. On je dodao da nije bilo novca za nagrade učenicima koji predstavljaju Hrvatsku na međunarodnim takmičenjima... Za razliku od Srbije.

- U Srbiji se nagrade za medalje osvojene na ovim Olimpijadama kreću od 8.000 do 12.000 kuna (120.000-190.000 dinara). Kod nas je to ili ništa, ili do 1.000 kuna, ako je društvo koje je organiziralo takmičenje iz vašeg predmeta imalo da vam da išta. Činjenica je da se u drugim zemljama mnogo više pažnje pridaje takvim stvarima nego kod nas. To je sramota. Svaka čast našim susjedima, imam puno prijatelja tamo, mogu reći da imamo na čemu da im zavidimo - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.