HRVATSKA NA MUNDIJALU

Grabar-Kitarović otišla u Rusiju na utakmicu, a njen ured nije precizirao ko će snositi troškove putovanja

Index.hr
01.07.2018 11:16

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je otputovala u Rusiju kako bi pogledala utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Danske.

Fotografiju iz aviona kojim leti u Rusiju objavila je na svom službenom Facebook profilu uprkos činjenici da su iz njenog ureda tek odabranim novinarima javili kako "predsjednica putuje kao navijačica o vlastitom trošku".

No, činjenica je da je predsjednica RH štićena osoba i da s njom na svaki put moraju ići i pripadnici osiguranja, koje ona neće platiti iz svog džepa, nego će to napraviti svi - porezni obveznici.

Na upit Indexa ko će tačno podmiriti taj trošak, iz Ureda predsjednice nisu ništa htjeli odgovoriti.

Kolinda će u Rusiji boraviti jedan dan, a s njom putuje i načelnica kabineta predsjednice koja će, tvrde na Pantovčaku, također, sama platiti svoje troškove.

Josipović: Ne vjerujem da će sama snositi troškove

Za bivšeg predsjednika Ivu Josipovića nije sporno što predsjednica odlazi na sportski događaj izvan zemlje, no ne vjeruje da će Grabar-Kitarović sama snositi sve troškove.

- Dok se predsjednica kreće u okvirima svog budžeta, odabir gdje će otići je na njoj i načelno ništa loše ne vidim u tome da ode jer ona predstavlja državu. S druge strane, najavu da će sama snositi troškove vidim kao nepotrebni populizam. Ne vjerujem da će sama snositi troškove. Tu su ozbiljni troškovi osiguranja i neki drugi. Nije samo pitanje avionske karte - rekao je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

NA VRH