REGION

Vlasnici Agrokora u srijedu postaju Rusi i Amerikanci?

Fena

3.7.2018

Ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru održat će se u srijedu, 4. jula, a ako predložena nagodba prođe, vlasnici posrnulog hrvatskog giganta postat će ruske banke i američki investicijski fondovi. 

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati o nagodbi, a zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije.

Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. juna 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi eura).

Ako predložena nagodba prođe ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imat će 46,7 posto vlasničkog udjela, američki fondovi dobit će 25 posto, domaće banke 15,3 posto, ostale strane finansijske institucije 7,7 posto, 4,7 posto udjela u vlasništvu dobivaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim vjerovnicima.

Da bi nagodba "prošla", bit će potrebna podrška 67 posto glasova vjerovnika.

- Po onome što imamo kontakte s vjerovnicima, nagodba bi trebala poći. S obzirom na gto da je postotak tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa vjerovnika ne pojavi i ne glasa. Svaki broj je bitan i zato pozivam vjerovnike da se pojave u srijedu na ročištu i da glasaju za nagodbu kako bi mogli završiti sve - kazao je za RTL vanredni povjerenik Vlade RH za Agrokor Fabris Peruško.

Dodao je da će, u slučaju da nagodba ne prođe, biti prisiljen pokrenuti stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.