HRVATSKA

Kolinda i norveška premijerka razgovarale i o BiH: Podrška na euroatlantskom putu

Agencije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je norvešku premijerku Ernu Solberg, koja boravi u službenoj posjetui Hrvatskoj, a tokom razgovora dvije čelnice su saglasne kako su dvije zemlje važni partneri koji imaju odličnu bilateralnu saradnju, saopćeno je iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Premijerka Solberg osvrnula se na polaganje kamena temeljca za projekt elektrane-toplane na drvnu biomasu kompanije "Maksim Trade Energija" i fabrike peleta "Bio Peleti Energija", u šta norveški investitori planiraju uložiti 18,7 miliona eura.

Tokom razgovora najveći je naglasak bio na nadolazećem sastanku na vrhu NATO-a koji će se održati u Briselu te u tom kontekstu izdvajanjima za odbranu, kao i općenito o sigurnosnom i političkom stanju na jugoistoku Evrope. Sagovornice su se dotakle Bosne i Hercegovine i potrebe nastavka podrške toj zemlji na njenom euroatlantskom putu.

Ujedno su razgovarale o migrantskoj krizi koja prijeti Evropi i za koju je potrebno naći dugoročno rješenje, posebno u smislu jačanja saradnje sa državama porijekla i tranzita.

Ovaj vrlo srdačan sastanak zaključen je dogovorom o daljnjem jačanju već vrlo dobre ekonomske i političke saradnje dviju prijateljskih država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Više o temi Kolinda Grabar-Kitarović

NA VRH

Podijeli članak na