REGION

Piloti objavili prijeteći mail direktora Croatia Airlinesa

Index.hr

4.7.2018

Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) jučer je najavila štrajk koji će početi 9. jula 2018. u 6 sati ujutro.

Saopćili su kako tokom kolektivnog pregovaranja nije prihvaćen sindikalni prijedlog kolektivnog ugovora te kako stoga kreću u štrajk. Štrajk se odnosi na sve dijelove i radne jedinice u okviru tvrtke Croatia Airlines.

"Štrajk započinjemo u ponedjeljak 09.07.2018. u 6:00 sati i trajat će do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odlukom štrajkaškog odbora o prestanku štrajka", poručili su.

Nakon najave štrajka danas je stigla i oštra reakcija iz Uprave posrnule tvrtke. Štrajkašima su zaprijetili ukidanjem godišnjih odmora i smanjenjem plaća.

Prijeteći email direktora

Da radnici neće odustati od štrajka postalo je jasno iz saopćenje koje su danas poslijepodne poslali iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota. Objavili su email koji su primili od direktora Croatia Airlinesa Jasmina Bajića.

"Poštovane kolegice i kolege,

nastavno na najavu štrajka sindikata ORCA za 9. jula do „…..ispunjenja zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o prekidu štrajka“ obavještavamo Vas o mjerama koje je Poslodavac prisiljen poduzeti.

U cilju minimiziranja štetnih posljedica i zbrinjavanja naših putnika koji će biti pogođeni štrajkom, Poslodavac će poduzeti sljedeće mjere koje će nas sve afektirati, i to:

1. svim radnicima storniraju se odobrenja za godišnje odmore u srpnju i kolovozu, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji će se komunicirati direktno od nadređenih,

2. plaće za srpanj i nadalje neće se više isplaćivati po isteklom KU već prema Pravilniku o radu,

3. radnicima koji štrajkaju, sukladno čl. 216 Zakona o radu, razmjerno će se umanjiti plaća i svi dodaci na plaću,

4. članovima posada uvest će se obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih,

5. radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvodi se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka i sve dok se ne saniraju posljedice štrajka.

Nadamo se da će se na sutrašnjem sastanku predstavnika svih sindikata i Uprave Poslodavca nastaviti pregovori te donijeti odluke na obostranu korist, kao i na korist svih zaposlenika kompanije.

Predsjednik Uprave

Jasmin Bajić", stoji u emailu.

"Imamo pravo na štrajk"

Iz sindikata napominju kako su ovaj email shvatili kao najgrublju prijetnju svim zaposlenicima čiju podršku direktor ne uživa te napominju kako je pravo na štrajk ustavno pravo regulirano člankom 61. stavak (1) Ustava RH, ali i Zakonom o radu te promemorijom koju su potpisali predstavnici sindikata, Uprava CA i Ministarstvo mora.

"Smatramo kako su mjere koje je predsjednik uprave CTN-a naveo u svome pismu nezakonite i usmjerene na onemogućavanje zakonito organiziranog štrajka. Stoga pozivam sve članove HSPP-a da se pridržavaju svih instrukcija štrajkačkog odbora i da ne dozvole da se korištenjem iznude i zastrašivanja utječe na sudjelovanje u štrajku čije je cilj poboljšavanje socijalnog položaja pilota, ali i svih drugih zaposlenika u CTN-u", poručuju iz sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.