HRVATSKA

Je li priča o teško bolesnom ocu za kojeg se skupljao novac zapravo velika prevara?

Index.hr

6.7.2018

Robert Matalin (33) akutnu je mijeloičnu leukemiju dobio, kaže, kao posljedicu liječenja karcinoma testisa i posljednjih šest mjeseci skuplja novac kako bi otišao na transplantaciju krvotvornih matičnih ćelija u Tursku.

Novac je skupljao humanitarnim akcijama od običnih ljudi kojima je govorio da je bolestan. Predstavljao se kao teško bolestan otac maloljetnog djeteta.

Robert tvrdi kako mu brat nije podudaran donor pa je jedino što mu preostaje haploidentična transplantacija - ona u kojoj donor ne mora biti sto posto podudaran.

Također, tvrdi kako se takva transplantacija izvodi samo u tri zemlje - Americi, Njemačkoj i Turskoj, koja je, kaže, jedna od jeftinijih, i stoji 150.000 eura. Takva se transplantacija u Hrvatskoj ne može napraviti, kaže, iz njemu nepoznatih razloga. No da to nije istina, potvrdila je dr. Nadira Duraković, hematologinja.

- Haploidentičnu transplantaciju izvodimo u KBC-u Zagreb i dosta smo ponosni na taj program koji smo započeli još 2002. godine - rekla je za „Provjereno“.

Nadalje, dokumentaciju koja bi potvrdila njegovu bolest Robert prilikom razgovora s novinarskom ekipom nije mogao naći, no tvrdi kako bi je njegova doktorica s hematologije na zagrebačkom Rebru, dr. Bašić Kinda, morala imati.

No, doktorica ima drugu priču.

- Ono što ja mogu reći je samo da gospodin Matalin nije moj pacijent - kratko je odgovorila na upit „Provjerenog“.

Od ove se akcije ograđuju i u Zakladi Ana Rukavina na čijoj je listi, tvrdi Robert, bio četiri mjeseca tražeći donora za normalnu transplantaciju. No, liste za transplantaciju vodi bolnica, dok Zaklada, čijim se imenom koristio prikupljajući 400 hiljada kuna, samo prikuplja uzorke krvi u Registar.

- Kad smo da se koristi nedozvoljeno ime doznali iz medija, više medija, naša voditeljica ureda kontaktirala je dotičnog gospodina i zamolila da ne koristi ime - rekla je Marija Rukavina, direktorica Zaklade.

Kasnije se ekipi emisije „Provjereno“ više nije javljao na pozive.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.