HRVATSKA Odluka Vrhovnog suda

Modriću će se zbog lažnog svjedočenja suditi u Zagrebu

Fena
18.07.2018 15:02

Foto: Luka Modrić ( Arhiv)

Kapitenu hrvatske nogometne reprezentacije Luki Modriću sudit će se zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću, u vezi s izvlačenjem novca iz tog kluba, na zagrebačkom, umjesto na osječkom Općinskom sudu. 

Odlučio je to, na zahtjev Modrićevih advokata, Vrhovni sud, prihvatajući njihove argumente da Modrić ima prebivalište u Zagrebu kao i da spis na nikakav način nije vezan uz Osijek.

- Okolnosti istaknute u prijedlogu doista opravdavaju zaključak da će se ovaj krivični postupak očito lakše i uz manje troškova provesti pred Općinskim krivičnim sudom u Zagrebu, nego li pred Općinskim sudom u Osijeku. Ovo tim više, jer se optužnica, osim naprijed navedenih dokaza, uglavnom temelji na dokumentaciji koja je dostavljena spisu - stoji u odluci Vrhovnog suda donesenoj sredinom juna, koja je u srijedu objavljena na internetskoj stranici Suda.

Jedna od Modrićevih advokatica Laura Valković kazala je da je spis već otišao na Općinski krivični sud u Zagrebu. Taj sud najesen treba zakazati sjednicu Optužnog vijeća koje optužnicu protiv Modrića može potvrditi, odbaciti ili vratiti Tužilaštvu na doradu.

Tužilaštvo Modrića tereti da je 13. juna 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju Mamiću i još trojici, svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužilaštvo tvrdi da je tako iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, "jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu".

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama nepravomoćno je u junu osuđen na šest i po godina zbog izvlačenja oko 30.690.689 KM iz kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 3.227.813 KM. Uoči izricanja presude na osječkom sudu, Mamić je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. 

Po izlasku iz sudnice, nakon Modrićevog svjedočenja, Mamić mu je odao priznanje, rekavši da je njegov iskaz "nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo".

- Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao - kazao je Mamić, ocijenivši da Modrić nije promijenio iskaz iz Uskoka, već je svjedočeći rekao "upravo suprotno".

NA VRH