REGION

Masovna grobnica u centru Zagreba: Do sada otkriveno 25 kostura, a strahuje se da ih ima mnogo više

100posto.hr

3.8.2018

Već više od pola mjeseca na lokaciji u strogom centru Zagreba, u dvorištu Učiteljskog fakuleta u Savskoj 77, traju istraživanja i ekshumacije, jer se vjeruje da je baš tu jedna od najvećih zagrebačkih masovnih grobnica iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

Dosad je već, kako je objavila Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, iskopano dijelova tijela za najmanje 25 kostura, no procjenuje se da će ukupna brojka biti mnogo, mnogo veća. Samo u prvoj fazi iskapanja pronađene su dvije masovne i jedna pojedinačna grobnica.

Za grobnice se zna decenijama

Zagrepčani već decenijama upozoravaju da se na toj lokaciji, inače omiljenoj među vlasnicima pasa, nalaze ljudske kosti. Pomalo je morbidno, no nekoliko vlasnika pasa s područja Vrbika znalo je u ustima svojih ljubimaca pronaći kosti koje su ih podsjećale na ljudske.

Uglavnom je riječ o njemačkim i ustaškim vojnicima, iako se svojevremeno spominjalo i da bi se u grobovima mogli nalaziti maloljetnici, te učenici ustaške dočasničke škole. Još uvijek postoje, iako ih je sve manje, živi svjedoci koji su na vlastite oči vidjeli zakapanja tijela u svibnju 1945.

Nema nikakvog racionalnog objašnjenja zašto su iskapanja počela tek sada, kao ni zašto Ministarstvo branitelja tvrdi da su isklapanja počela prema anonimnim dojavama, jer se za te grobnice zna i o njima se pisalo unatrag mnogo godina. Da apsurd bude veći, lokacija se nalazi tačno preko puta Ministarstva branitelja.

Policija je istragu o tim grobnicama pokrenula još 2007. godine, na temelju pretpostavke da se u Savskoj 77 nalaze posmrtni ostaci najmanje nekoliko stotina njemačkih i ustašpkih vojnika. Policija je istragu pokrenula na temelju opsežne dokumentacije koju su im dostavile udruge. No, istraga nikada nije dovršena. A evo inserta iz članka iz 2009., koji dočarava što bi se moglo pronaći daljnjim kopanjem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.