Izgorjelo 70 hektara borove šume: Požar kod Omiša je pod kontrolom

Index.hr
11.08.2018 21:59

Požar koji je planuo u subotu rano popodne u Lokvi Rogoznici, te se proširila do Medića i Mimica, stavljen je pod kontrolu, a izgorjelo je više od 70 hektara guste borove šume i raslinja, prenosi Index.hr

Požar se ne širi dalje, gašenje otežava jaka tramontana, no kuće i ljudi nisu ugroženi.

Na terenu je 180 vatrogasaca iz 26 jedinica DVD-a i JVP-a iz Splitsko-dalmatinske županije sa 44 vozila.

Na požaru kod Omiša je angažirano i sedam protupožarnih aviona Oružanih snaga RH, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 te 51 pripadnik Hrvatske vojske iz sastava Prutupožarnih snaga NOS-a OS RH.

Požar je izbio u 13,45 sati u Lokvi Rogoznici, na predjelu Ivašnjak gdje je vatra zahvatila gustu borovu šumu i raslinje, pa se kasnije nošena vjetrom proširila na Mediće i Mimice. U tom požaru će biti veća materijalna šteta s obzirom da su tokom gašenja dvije cisterne DVD-a Omiš izgorjele, a 14 vatrogasaca u njima morali su pobjeći kako bi se spasili.

Teren na kojem plamti požar nalazi se iznad Jadranske magistrale, poprilično je nedostupan, pa vatrogasci koriste na stotine metara vatrogasnih cijevi spojenih na cisterne zaustavljene na magistrali.

Zbog tog požara od 15,15 sati na Jadranskoj magistrali bio je zatvoren saobraćaj koji se preusmjeravao preko Gata i Šestanovca, a od 18,25 sati puštena je u promet dionica Omiš-Dubci. Zbog požara je stanovnicima Medića i Marušića jedno vrijeme bila isključena i struja, no predvečer im je opet uključena.

NA VRH