HRVATSKA Opasni virus

Potvrđen virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj: U groznici su četiri osobe, prenose ga komarci

Novilist.hr

Foto: Ilustracija


Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća centralni živčani sistem, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis. Dvoje je oboljelih s područja Osijeka, a jedan iz Karlovca, dok se u četvrtom slučaju radi o državljaninu Srbije koji je boravio u Hrvatskoj

- Kod četvero pacijenata u Hrvatskoj laboratorijski je potvrđena groznica Zapadnog Nila, izazvana istoimenim virusom. Riječ je o virusu koji prenose komarci, a može izazvati teške oblike upale mozga i moždane ovojnice pa čak i smrt. 

Svi su oboljeli hospitalizirani, a jedan od njih pušten je na kućno liječenje, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj se prvi put pojavio 2012. godine, a od tada je zabilježeno ukupno 38 oboljelih i jedan smrtni slučaj. Evidentira se, međutim, samo manji dio zaraženih, jer je bolest u pravilu blaga i najčešće prolazi bez simptoma. 

Procjenjuje se da 80 posto zaraženih uopće nema simptome, a oko 20 posto razvije bolest s blažim simptomima nalik prehladi ili gripi - povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, mučninu i povraćanje.

Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća centalni živčani sistem, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis.  

Najveći rizik za takve komplikacije imaju stariji od 50 godina i hronični bolesnici.

NA VRH

Podijeli članak na