INTERVJU

Mesić: Demokratska Evropa nije shvatila opasnosti fašizacije

Kaže da u Jugoslaviji nije bio totalitarni režim

Arhiv

Radio Slobodna Evropa

20.8.2018

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa govori o sporu Crne Gore i Hrvatske oko vojnog jedrenjaka "Jadran", kao i još neriješenom pitanju konačnog razgraničenja između dvije zemlje na Prevlaci. Mesić komentariše i jačanje desnice u Evropi te kako to može da utiče na političke odnose u regionu koji je suočen sa prodorom novih starih moćnih igrača na globalnoj sceni – Rusije, Turske, Kine.

Kada je o odnosima Crne Gore i Hrvatske riječ, osim sporenja oko jedrenjaka "Jadran", imamo i neriješeno pitanje Prevlake. Kako to da ovaj spor, ni nakon više od 25 godina, nije riješen iako su diplomatski odnosi Zagreba i Podgorice, tokom tog perioda, išli uzlaznom putanjom?

Smatram da su odnosi Crne Gore i Hrvatske dobri. Oni su možda i najbolji uzimajući u obzir ove druge odnose među zemljama bivše Jugoslavije. Što se tiče ovih nekoliko pitanja ona se mogu rješavati samo dogovorom, a mislim i da ni jedno od tih pitanja nije takvo da bi iziskivalo nekakvu veliku brzinu.

Naime, što se tiče ulaza u Bokokotorski zaljev, to pitanje je riješeno na jedan dobar način, ali to nije konačno rješenje. Međutim, nema incidenata, nema problema i to uvijek može čekati. Dakle, nema niti jednog razloga da se sada ubrzava nekakva arbitraža ili traži neko sudsko rješenje. Što se tiče jedrenjaka, isto tako treba sjesti za stol i riješiti to.

Mnogo je sporova, ostalo i u zemljama regije… Osim sporosti u njihovom rješavanju, imamo i vrlo žive tendencije nacionalizama, a žive su i retrogradne ideologije iz Drugog svjetskog rata, koje dodatno region drže u stanju tenzije i konflikata. Zašto je to tako i ko je odgovoran? 

Dobar dio problema je u fašizaciji i to ne samo kod nas. Ona se pojavljuje i na drugim mjestima. Krajnja desnica sve više uzima maha a ta liberalna, demokratska Evropa nije na vrijeme shvatila opasnosti koje se mogu dogoditi ako se na vrijeme ne reagira. Prije svega, Evropa snosi odgovornost zbog toga što je ona izjednačila tobože sve totalitarne režime.

Istine radi moramo reći da u Jugoslaviji nije bio totalitarni režim, bio je autoritarni i to je nešto sasvim drugo od onoga što je bilo iza željezne zavjese. Ali Evropa je to u svojoj percepciji opasnosti od komunizma prepustila vremenu, a sada vidimo šta se događa.

Dakle, Evropa nije smjela to tako izjednačiti i nije se smjela u to upuštati. Dakle, jedan dio krivnje je na evropskim institucijama a drugi dio je svakako krivnja u ratnim prilikama kada su svi misli da se sve treba iskoristiti kako bi se nanijela šteta onoj drugoj strani, pa se onda tu provuklo i nešto što se nije smjelo provući.

Desnica jača i u Evropi a, u međuvremenu, su se aktivirali i novi - stari igrači poput Rusije, Turske, Kine sa svojim političkim interesima. Kako se sve to odražava na zemlje Zapadnog Balkana i kakva je perspektiva regiona u tom kontekstu - interesa velikih sila i balkanske političke realnosti?

Ono što za nas mora biti prioritet jeste to da se sve zemlje jugoistoka Evrope što prije nađu u euroatlantskim integracijama jer samo udružena Evropa može biti važan faktor među svjetskim igračima. Vi ste nabrojili zemlje koje su sada svjetski igrači ali i Evropa tu mora imati svoje mjesto, ali samo ako je ujedinjena.

Međutim, ova udružena Evropa, EU mora riješiti i neka svoja unutarnja pitanja. Mora riješiti jednu jedinstvenu fiskalnu i monetarnu politiku, mora to uraditi kako se ne bi ponovile stvari kao što su kriza u Grčkoj ili slučaj Španjolske, a ni nama ne cvjetaju ruže. Mora riješiti funkcioniranje institucija jer to ne može biti samo posao nekih birokrata u Briselu. To mora biti ozbiljna politika a ozbiljnu politiku vode ozbiljni ljudi. 

Vi danas nemate u Evropi istinskih lidera koji mogu diktirati jednu takvu politiku. Naš interes mora biti to da u glavama onih koji vode EU ugradimo shvaćanje da se Evropa mora udružiti radi onih koji su danas udruženi i radi onih koji će doći. Udružena Evropa isključit će rat kao političko sredstvo jer će otvorit zemlje EU svoje granice, nema više motiva da netko osvaja tuđi teritorij da bi pobogu pomogao svojoj nacionalnoj manjini. Jer ako će se kreirati politika na jednom mjestu a u čijoj će kreaciji učestvovati svi, i veliki i mali nema ni jednog razloga da se onda ide na osvajanje tuđeg teritorija. Svaki narod će u takvoj udruženoj Evropi imati šansu za razvoj.

Dakle, krivci za ovaj razvoj događaja kakav imamo danas, odnosno jačanje krajnje desnice su mnogi, ali glavni krivci su oni koji su vodili EU i nisu shvatili odakle dolaze opasnosti jer su bili potpuno zaokupljeni nekakvom borbom protiv komunizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.