share whatsapp twitter facebook
×

USPOSTAVA MIRA Operacije pokrenute 2015.

Kolinda Grabar-Kitarović u Afganistanu posjetila hrvatske vojnike U vojnoj bazi u Mazari Šarifu

Predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatskih oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović danas je, tokom boravka u vojnoj bazi u Mazari Šarifu u Afganistanu, ukazala na trenutne političke procese koji utječu na stanje sigurnosti te na značaj razvoja civilnog društva u iniciranju nužnih promjena, istaknuvši pri tome trajnu predanost Hrvatske ciljevima misije "Odlučna potpora" u kojoj sudjeluju i hrvatski vojnici.

Grabar-Kitarović nalazi se u višednevnoj posjeti Afganistanu, gdje je u Mazari Šarifu posjetila hrvatski kontingent koji upravo privodi kraju svoj šestomjesečni angažman u NATO-ovoj misiji podrške miru u Afganistanu. 

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje afganistanske vojne i policijske snage u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16.000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Predsjednica je vojnicima kazala da svojim djelovanjem na uspostavi mira, stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji štite i Hrvatsku od sigurnosnih ugroza, a također je iskazala zadovoljstvo saradnjom Oružanih snaga Republike Hrvatske i njemačkih Oružanih snaga tokom višegodišnjeg zajedničkog angažmana u Afganistanu.

Tokom radne posjete hrvatskom kontingentu Grabar-Kitarović se u kampu Marmal u Mazari Šarifu susrela sa zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu - Sjever (TAAC-N), brigadnim generalom Gerhardom Ernstom-Peterom Klafusom (Klaffus) i visokim civilnim predstavnikom u TAAC-N Karstenom Dithelom Gajerom (Diethelm Geier).  

Zapovjednik TAAC-N-a i visoki civilni predstavnik upoznali su predsjednicu sa stanjem sigurnosti u području odgovornosti i dostignutim napretkom u razvoju sposobnosti afganistanskih sigurnosnih snaga. Klafus je iskazao veliko zadovoljstvo profesionalnim odnosom i visokom motivacijom pripadnika hrvatskog kontingenta pod njegovim zapovjedništvom.

Hrvatska predsjednica i zapovjednik Klafus su naglasili značaj predstojećih parlamentarnih izbora za stabilizaciju Afganistana te zadovoljstvo dosadašnjom razinom registracije birača.

Parlamentarni izbori u Afganistanu zakazani su za oktobar, no talibani, islamski sunitski militanti i pretežno pripadnici većinskog naroda Paštuna su poručili da na njima neće sudjelovati.

Grabar-Kitarović je tokom jučerašnje posjete Kabulu kazala da očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će talibani morati pristupiti s umjerenijim stavovima.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009., u misijama u Afganistanu učestvuje od 2003. godine.