share whatsapp twitter facebook
×

NEPOGODE Oluja širom obale

Nevrijeme pogodilo Hrvatsku: Munja ozlijedila turistu u Istri, Dubrovnik pod vodom Dijelove zemlje tokom noći su poharale i jake oluje, a najgore je bilo u zapadnom dijelu...

U cijelu Hrvatsku stigla je velika promjena vremena. U većem dijelu zemlje pada obilna kiša, a temperature su se spustile za više od 10 Celzijevih stepeni.

Dijelove zemlje tokom noći su poharale i jake oluje, a najgore je bilo u Istri.

U Istarskoj županiji evidentirana su 24 događaja uzrokovana obilnim oborinama, jačim vjetrom i grmljavinom: četiri udara groma (udar groma u mušku osobu (str. državljanin) u kampu Bijela Uvala kod Poreča koja je prevezena sanitetskim prijevozom u OB Pula; udar groma u osobno vozilo na cesti od Vozilići prema Labinu bez ozlijeđenih osoba; udar groma u kuću u Kašteliru kod Poreča bez ozlijeđenih osoba i udar groma u trafostanicu HEP-a u općini Raša, što je izazvalo požar i prekid opskrbe el. energijom na čitavoj Labinštini).

Bez struje, osim Labina, bili su dijelovi Poreštine, Novigrada, Buja i Umaga. Zaprimljeno je sedam dojava o palim stablima na kolnik na području Umaga i Poreča. Vatrogasci Umaga i Poreča imali su četiri tehničke intervencije uklanjanja stabala koja su pala na vozila i jedno ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija (u Umagu).

Od 20.50 do 23 sati zaprimljene su sljedeće dojave građana uzrokovane nevremenom u Istarskoj županiji. Dva udara groma u stablo, jedan u Vrsaru u ulici Rade Končara i jedan kod mjesta Čipri na području Pazina. Dvije tehničke intervencije JVP Poreč zbog ispumpavanja vode iz prizemnih prostorija u OŠ Poreč i u naselju Špadići. Na području Pule i Peroja iskočilo je nekoliko šahtova iz ležišta, a na cesti Vodnjan-Bale je palo stablo na prometnicu. Bez električne energije bilo je više sela u okolici Marčane do 6.03, područje Kanegre do 23.30, a još je bez el. energije nekoliko sela na području općine Svetvinčenat, javlja'' Glas Istre''.

U Dubrovniku preusmjereni avioni

U ranim jutarnjim satima jako nevrijeme pogodilo je i jug Jadrana. Na području Dubrovnika u manje od dva sata palo je više od 40 litara kiše, što je dovelo do poplava u gradu.

Osim brojnih odrona na cestama, poplutale su uvijek iste tačke u gradu – Vojnović kraj Diječjeg vrtića Palčica i Kantafig, gdje voda prodire čak i u autobuse Libertasa dok je jedno vozilo zbog količine vode zapelo na cesti, javlja ''DuList''. 

Iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci ističu za DuList kako imaju jednu intervenciju ispumpavanja kuće u Saroj Mokošici.

Problema je bilo i u zračnom prometu. Tri avionske linije iz Rima, Atene i Istanbula preusmjerene su u druge zračne luke.

Noćas 17.000 udara munja iznad Istre i Kvarnera

Novi val grmljavinskih pljuskova s jugozapada u subotu kasno navečer zahvatio je Istru otkuda se proširio dalje na Kvarner.

Prema javljanju s terena, najžešće je bilo na Poreštini, gdje je kiša padala silovitim intenzitetom. Ceste su se lokalno pretvorile u prave bujice, a u samom Poreču voda je izbijala šahtove.

Do ponoći najviše kiše u Istri palo je u Umagu, čak 61 mm. Svakako valja istaknuti i Pulu gdje je nakon dugo vremena pala konkretnija kiša. Meteorološka postaja Borik na sjeveru grada zabilježila je 27 mm, javlja Istramet.

Obilna kiša sinoć je pala i na otoku Krku. U samom gradu Krku zabilježeno je od 38 do 45 mm, a u Ponikvama 40 mm.