AKCIJA

Trojica muškaraca pod istragom zbog krijumčarenja migranata iz BiH

Prvooptuženi je sa za sada nepoznatom osobom u BiH, "za određeni novčani iznos, dogovorio prebacivanje većeg broja stranih državljana preko bh. granice''

Ilustracija

Fena

13.9.2018

USKOK i dvije policijske uprave su kroz operativnu akciju kodnog naziva ''Klek'' trojicu hrvatskih državljana i više nepoznatih osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine osumnjičili za krijumčarenje migranata iz BiH, saznaje Hina u policiji i tužilaštvu. 

Nakon policijske prijave, USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da su se optuženi, od 30. maja do 4. juna 2018., "na području Hrvatske, povezali u zajedničko djelovanja radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi prebacivanjem većeg broja stranih državljana iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku".

Prvooptuženi je sa za sada nepoznatom osobom u BiH, za određeni novčani iznos, dogovorio prebacivanje većeg broja stranih državljana preko bh.-hrvatske granice koje su potom preuzimali optuženi i prevozili ih do Zagreba. Na opisani je način u najmanje dva navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebačeno najmanje 19 stranih državljana, za što su optuženi primili određeni novčani iznos koji su, skladno dogovoru, međusobno podijeli, obavijestio je USKOK.

Policija je izvijestila da u akciji ''Klek'' sumnjiči 46-godišnjaka da je organizirao i vodio zločinačko udruženje radi ostvarivanja nepripadne imovinske koristi. U grupu je, navodno, uključio hrvatske državljane stare 40 i 23 godine te više nepoznatih osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Trojica osumnjičenih uhapšena su u srijedu, a Hina saznaje da su sva trojica iz općine Rakovica. Predati su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, a USKOK-u je podnesena krivična prijava sa zapisnicima o pretresu.

U pretresu vozila, domova i drugih prostorija osumnjičenih zaplijenjeni su: tri mobitela, više SIM kartica operatera Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jedna ručna bomba M-75, kilogram privrednog eksploziva i više od 500 komada razne municije te 1.299 kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.