HRVATSKA

Haos u Dalmaciji: Vjetar čupa drveće i semafore, građani upozoreni da ne izlaze iz domova

U Splitu poslije 13 sati zabilježena temperatura od tek 12 stepeni, što znači da je u veoma kratkom vremenu pala za čak 14 stepeni

Orkanski udari vjetra

24sata.hr

24.9.2018

Najavljena hladna fronta stigla je i nad Jadran i Dalmaciju. Dok u Podvelebitskom kanalu udari bure dosežu i do 150 kilometara na sat, jaka bura puše i na splitskom području. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjereni su orkanski udari vjetra do 122 kilometra na sat.

Jutros do 10 sati vrijeme je bilo sunčano, s temperaturom od 26 stepeni, nakon čega su se nad Splitom nakupili tmurni oblaci, počela je jaka kiša i zapuhala orkanska bura, piše 24sata.hr.

Najgore je u saobraćaju. Zatvoren je brzi put između Solina i Klisa, pa se vozi obilazno starim kliškim putem. Centar za hitne slučajeve dobio je na desetine poziva građana koji upozoravaju da po putevima lete dijelovi stabala, da su neki kontejneri "dobili noge" pa završili na putu, a bura je čak iščupala svjetla sa semafora...

Na Karepovcu se podigao veliki oblak prašine, ali za sada nema dojava o smeću koje leti po putu.

- Pozivaju se građani na oprez i da ne izlaze iz kuća ako baš ne moraju - objavio je Centar 112.

U prekidu je i većina katamaranskih linija, a o njihovom voznom redu bit će odlučeno kasnije, kad bura prođe. Naime, meteorolozi su najavili ovaj prolazak hladnog fronta, pa bi bura trebala prestati za nekoliko sati.

Zanimljivo, u Splitu je poslije 13 sati zabilježena temperatura od tek 12 stepeni, što znači da je temperatura u veoma kratkom vremenu pala za čak 14 stepeni.

U meteorološkom zavodu rekli su da bura u Splitu puše prosječnom brzinom od 80 kilometara na sat, a najjači zabilježeni udar bio je oko 115  kilometara na sat. 

Zbog pogoršanja vremena došlo je do poremećaja u zračnom saobraćaju na aerodromu Split.

- Jaka kiša i vjetar ometaju dolazni saobraćaj, pa su letjelice na čekanju, dok se ne smiri nevrijeme. Let "Trade Aira" iz Pule preusmjeren je na Zadar. Predviđa se da će nevrijeme nakon Splita pogoditi i Dubrovnik - navodi Avioradar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.