HRVATSKA

Vatra ušla u Orebić: Brane i kuće i ljude

Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i, neslužbeno, vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu te prema Orebiću

Borba vatrogasaca s vatrenom stihijom

Večernji.hr/ Index.hr

25.9.2018

Požar koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića razbuktao se, a jaka bura otežava gašenje. 

Kako je saopćio vatrogasni zapovjednik Stjepana Simovića, vatra je ušla u Orebić. Požar gori tek nekoliko metara od porodičnih kuća.

Vatrogascima na terenu pridružili su se svi otočni DVD-ovi, Vela Luka, Blato, Smokvica, Lumbarda i Korčula. Vatrogasci s terena javljaju kako su naleti bure blaži pa su se u gašenje uključila dva kanadera. Ulažu se nadljudski napori za odbranu kuća.

Vatra je zahvatila dvije kuće u mjestu Mokalo te dvije kuće u Stankovićima, a u tom mjestu opasno se približila i spremištima nafte te ulja, javlja HRT.


- Borimo se za svaku kuću. Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao - rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Uzrok požara još uvijek nije službeno utvrđen. Međutim, iz dva različita izvora dolaze informacije kako su požar uzrokovale puknute električne žice s dalekovoda.

Orebićanka Ana koja živi u centru za Index je ispričala što je jutros vidjela.

- Ovo je strašno, užas. Svi smo u panici i bojimo se. Dim je krenuo jutros oko 9. Gledala sam kako je počelo, sve se dogodilo u sekundi. Pale su neke žice od struje iznad Konzuma na ulazu u Orebić, a kako je puhao jak vjetar, to se sve zapalilo u sekundi. Vjetar je prejak i ne prestaje, puše sve jače i jače. Kanaderi su prvi put došli jutros u 9, no nisu mogli gasiti jer je vjetar prejak i veliki su valovi na moru pa ga kanaderi ne mogu ni zahvatiti - rekla je.

S druge strane, Marija Mrgudić iz Mokala je za Dubrovački dnevnik ispričala sličnu priču. Smatra kako je do požara došlo zbog žica dalekovoda.

- Ne mogu to tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali to je neko moje mišljenje. Neki dan sam prošla tuda i gledala sam te rastegnute žice dalekovoda. Imala sam dojam kako ih rukama mogu uhvatiti. Možda su zbog vjetra lupale jedna o drugu i možda je zbog toga zaiskrilo - prokomentirala je Mrgudić.

U gašenje strašnog požara uključili su se i kanaderi, a tokom popodneva na Pelješac su počeli dolaziti i vatrogasci iz cijele Hrvatske, pa i iz Zagreba.

Zasad su izgorjele najmanje četiri kuće - dvije u Mokalu i dvije u Stankovićima, mjestu na ulazu u Orebić. Više je kuća nagorjelo. Jedva je obranjena benzinska pumpa na ulazu u Orebić, a vatrogasci su potom obranili spremište nafte i ulja kod Stankovića.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.