REGION

Opomena iz Vijeća Evrope za Hrvatsku: Ne tucite više migrante

Zagreb tvrdi da ima jednu od najobučenijih evropskih policija koja profesionalno čuva hrvatske, a ujedno i vanjske granice Evropske unije

Mijatović: Pozvala da se poduzmu sve nužne mjere kako bi se takvo ponašanje zaustavilo i spriječilo

Index.hr

5.10.2018

Vijeće Evrope (VE) zatražilo je da Hrvatska zaustavi kolektivno protjerivanje i policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima, na što već duže vrijeme upozoravaju nevladine organizacije.

Udruženja koja pomažu migrantima optužuju vladu za nehuman odnos snaga sigurnosti prema migrantima s Bliskog istoka koji preko Hrvatske pokušavaju stići do bogatijih zemalja zapadne Evrope.

Odbacivanje optužbi

Zagreb te optužbe odbacuje, tvrdeći da ima jednu od najobučenijih evropskih policija koja profesionalno čuva hrvatske, a ujedno i vanjske granice Evropske unije. 

Komesarka za ljudska prava VE Dunja Mijatović u pismu premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću pozvala je hrvatske vlasti da otvore hitne, učinkovite i nezavisne istrage svih zabilježenih slučajeva kolektivnog protjerivanja i navoda o nasilju nad migrantima, kao i ostalih krivičnih djela poput krađe te da poduzmu sve nužne mjere kako bi se takvo ponašanje zaustavilo i spriječilo.

Također, pozvala je vlasti da svima koji žele zatražiti azil osiguraju pošten i učinkovit postupak.

Prema UHNCR-u, Hrvatska je od početka 2018. kolektivno protjerala 2.500 migranata. Njih 1.500 prijavilo je da im nije bilo omogućeno zatražiti azil, a 700 se požalilo na premlaćivanje te na krađu novca i mobitela. 

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović navela je u izvještaju za 2017. da vlada nije odgovorila na njene zahtjeve za informacijama o istragama o policijskom nasilju nad migrantima.

Vladavina prava

Mijatović u pismu premijeru kaže da je svjesna izazova s kojima se Hrvatska susreće, ali ističe da svi napori u upravljanju migracijama moraju biti u skladu s vladavinom prava i obvezujućim međunarodnim pravnim načelima. 

- To se posebno odnosi na apsolutnu zabranu mučenja te nehumanog i ponižavajućeg ponašanja ili kažnjavanja prema članu 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima te zabranu kolektivnog protjerivanja (član 4. protokola 4 konvencije) koji se odnosi podjednako i na tražitelje azila i na ilegalne migrante - rekla je Mijatović.  

Bježeći pred ratovima, siromaštvom i progonima, ilegalni migranti rutom od Grčke, Albanije te BiH i Srbije pokušavaju preko Hrvatske stići do bogatijih zemalja Evropske unije.

Znamo se nositi s kriznim situacijama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske ove je godine zabilježilo 3.200 ilegalnih prelazaka granice, četvrtinu više nego lani. 

- Ovo je jedna od najsposobnijih i obučenijih graničnih policija u Evropi. 6.500 ljudi fleksibilnih i profesionalnih. Znamo se nositi s kriznim situacijama - rekao je nedavno ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović. 

Vijeće Evrope međunarodna je organizacija 47 država članica šire evropske regije čiji su glavni zadaci jačanje demokratije, zaštite ljudskih prava i pravne države na evropskom kontinentu. 

Najveći doseg organizacije sa sjedištem u Strazburu je donošenje Evropske konvencije o ljudskim pravima iz 1950. koja služi kao osnovni pravni dokument Evropskog suda za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.