HRVATSKA

Odluka Vijeća za elektronske medije: Kanađanin smije javno crtati penisom

Smatraju da se radi o neprimjerenom sadržaju

Printscreen

Index.hr

9.10.2018

Vijeće za elektronske medije donijelo je odluku o muškarcu koji je kao svoj talent na Novoj TV predstavio slikanje penisom. Emitiranje njegovog performansa, kažu u Vijeću, nije protivno odredbama Zakona o elektronskim medijima.

- Vijeće za elektronske medije donijelo je odluku da u slučaju sadržaja emitiranog u sklopu talent šoua "Supertalent", koji se odnosi na nastup Brenta Reja Fresera (Brent Ray Frasera), nije bilo povrede Zakona o elektronskim medijima, kao ni Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektronskim medijima.

Naime, agencija za elektronske medije zaprimila je više pritužbi građana na sadržaj emitiran dana 30. septembra u sklopu talent šoua "Supertalent", koji se prikazuje na kanalu Nova TV. Sve pritužbe su se odnosile na nastup takmičara Brenta Reja Fresera. Podnosioci pritužbi smatraju da se radi o neprimjerenom sadržaju koji bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.

Vijeće je svoju odluku donijelo nakon što su stručne službe Agencije za elektronske medije analizirale predmetni sadržaj i utvrdile da je nakladnik programskom oznakom, zvučnim upozorenjem „Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina" i kasnovečernjim terminom emitiranja (od 22.24 do 22.32 sata) poduzeo sve raspoložive mjere da maloljetnici u području prijenosa neće gledati sporni sadržaj. Montažom kadrova i kompjuterskom animacijom u postprodukciji izbjegnuto je eksplicitno prikazivanje spolnih organa. Usto, Nova TV d.d. predmetni sadržaj nije reprizirala niti u jednom drugom terminu - kažu iz Vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.