ZAGREB Donacija vrijedna 53 miliona dolara

Donacija SAD: Hrvatska dobila dva nova vojna helikoptera "Black Hawk"

Dio procesa prelaska na zapadne tehnologije

Fena
12.10.2018 12:28

Foto: HRT

Dva helikoptera tipa "Black Hawk" UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. zračnoj bazi Pleso, a riječ je o letjelicama koje vlada SAD donira Hrvatskoj i koji bi u redovitu službu trebali ući 2020. ili 2021. godine. 

Donacija vrijedna 53 miliona dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme te obuku pilota i tehničkog osoblja. Helikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska na zapadne tehnologije, naglašeno je na predstavljanju, kojem su prisustvovali hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević i američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Ministar Krstičević je, zahvalivši SAD na donaciji, podsjetio da je u Zemuniku otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO.

"Black Hawk", koji nazivaju i "radni konj", jedan je od najboljih helikoptera u svijetu, rekao je. Ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost, naglasio je i istaknuo strateško partnerstvom sa SAD. 

Napomenuo je da će ti helikopteri postupno zamijeniti postojeće istočne proizvodnje, u skladu s ekonomskim mogućnostima. Ocijenio je da je HV danas izrasla u moćnu i respektabilnu vojnu silu.

Američki ambasador Kohorst je rekao da je danas historijski dan u partnerstvu SAD i Hrvatske. Naglasio je da je hrvatskoj strani već donirana razna vojna oprema, među kojom i helikopteri "Kiowa". Naglasio je ulogu Hrvatske u mirovnim misijama UN-a i NATO-a. Hrvatska je još prije 20-ak godina bila primatelj međunarodnih mirovnih snaga, a danas je članica EU i NATO-a, rekao je Kohorst.

NA VRH