HRVATSKA Pred Županijskim sudom u Zagrebu

Sutra presuda Sanaderu za dva koruptivna slučaja

Nekadašnji hrvatski premijer optužen da je primao mito od austrijske banke i MOL-a

Avaz.ba
21.10.2018 12:37

Foto: Arhiv

Na Županijskom sudu u Zagrebu sutra će biti izrečene presude nekadašnjem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu po optužnicama za primanje provizije u ratno doba od austrijske "Hypo banke" i na prodaju jeftine struje "Diokiju".

Sanader je za primanje provizije od "Hypo banke" već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud, dok u drugom slučaju optuženičku klupu dijeli s Robertom Ježićem, nekadašnjim prijateljem, a potom i ključnim svjedokom optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka.

Oba postupka vodila je sutkinja Jasna Galešić, koja će presudu u aferi "Hypo" objaviti u 13, a presudu u slučaju "HEP-Dioki" u 14 sati.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) u aferi "Hypo" tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 948.856 KM, nakon što je ta austrijska banka odobrila kredit Hrvatskoj za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Budući da se taj period računa kao vrijeme u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

- Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter - rekao je Sanader u svojoj odbrani na kraju suđenja.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i, Ustavni sud je ukinuo 2014. godine i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

U drugom slučaju "HEP-Dioki", uz Sanadera i Ježića, USKOK je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je u međuvremenu preminuo.

Mravak je u iskazu tužilaštvu teretio bivšeg premijera, ali ga, dok je bio živ, Sanaderovi advokati nisu uspjeli ispitati, pa odbrana istrajava u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Nakon što je u martu potvrđena optužnica, koju je tužilaštvo moralo doraditi, Sanaderovi advokati su isticali da Mravkov iskaz ne može biti osnov za osuđujuću presudu.

To su ponovili i u završnom govoru, ističući da protiv Sanadera ne postoji nijedan materijalni dokaz.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj firmi isplati pozajmicu od 3,9 miliona KM i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još naljeto 2014., kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u slučaju "Planinska", gdje je dobio 4,5 godine zatvora zbog optužbi da je primio 4,4 miliona KM od provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju "Fimi medija", nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, prema tvrdnjama tužilaštva, izvlačio novac iz državnih institucija i firmi za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih funkcionera.

Početak novog postupka za primanje mita u slučaju INA-MOL, u koji je u međuvremenu uključen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor mađarske naftne kompanije Žolt Hernadi, najavljen je za 23. oktobar.

NA VRH