REGION

Hrvatski sabor o migrantskoj krizi u BiH

Velika Kladuša nije u Bangladešu ili Pakistanu, ali su Bangladeš i Pakisatan u Velikoj Kladuši, ocijenio je zastupnik Zekanović

Arhiv

Avaz.ba

29.10.2018

Saborski zastupnik stranke HRAST Hrvoje Zekanović upozorio je danas u Hrvatskom saboru, tokom slobodnog iznošenja stajališta na problem migranata u Bosni i Hercegovini, da je Hrvatska postala posljednja linija odbrane Evropske unije od ilegalnih migranata.

- Danima slušamo kako je granični prijelaz Maljevac zatvoren, danas, već 6. dan, slušamo kako se u Velikoj Kladuši nalaze hiljade migranata - kazao je Zekanović, istaknuvši kako Hrvatska nije u prostoru Šengena, dok Slovenija i Mađarska, koje su podigle bodljikavu žicu, jesu.

 - Hrvatska je posljednja linija odbrane, evropski stražar, kao što je nekoć bila "predziđe kršćanstva", danas, također, brani EU od migranata koji nezakonito pokušavaju ući u evropski prostor. Oni kažu ''migrirati'', a ja ću reći ''kolonizirati'' - rekao je Zekanović.

Zato je pozvao predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da u decembru u Maroku ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer ga smatra "dodatnim vjetrom u leđa novim migracijama", prenose agencije.

- Velika Kladuša nije u Bangladešu ili Pakistanu, ali su Bangladeš i Pakisatan u Velikoj Kladuši - rekao je Zekanović i ocijenio da "niko ne zna što nas čeka jer će ta migrantska ruta i dalje biti aktivna".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.